ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων! Τι ζητά η τρόικα στο 4ο μνημόνιο

Το 4ο μνημόνιο μπαίνει ήδη στη ζωή μας και όπως φαίνεται αλλάζει πολλά. Εκτός από τα κάθε λογής κουρέματα, οι δανειστές καθορίζουν και τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται το κέρδος των φαρμακείων.

Εστιάζοντας στην προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, οι «θεσμοί» στο νέο μνημόνιο το οποίο αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες, επιδιώκουν να αποσυνδεθεί η τιμή του φαρμάκου με το κέρδος των φαρμακείων.

Κίνητρα στα φαρμακεία για γενόσημα

Στο αρχικό κείμενο του 4ου μνημονίου που έχει ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, οι δανειστές ζητούν να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει κίνητρα στους φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων και από την άλλη θα αποσυνδέει το κέρδος τους από την τιμή του φαρμάκου.

Άλλωστε όπως παρατηρείται και στο νέο μνημόνιο, σήμερα το κέρδος είναι σε συνάρτηση με την τιμή ενός φαρμάκου, ενώ γίνεται μεγαλύτερο όσο ανεβαίνει και η τιμή του σκευάσματος. Δείτε ΕΔΩ ποιο είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων: «Όλη η αλήθεια για το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων! (έρευνα)»

Ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τα υπάρχοντα εργαλεία για την παρακολούθηση της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, εξασφαλίζοντας αυτόματους ελέγχους, ενώ θα πρέπει να επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της δημιουργίας νέας φαρμακευτικής πολιτικής, είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό μέτρα και για την προώθηση των γενοσήμων από τους φαρμακοποιούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι κίνητρα έχουν υπολογιστεί να δοθούν στους φαρμακοποιούς, που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα νέα μέτρα για τα φάρμακα καθυστέρησαν σημαντικά. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περίμενε την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση αλλά και τα νέα μέτρα του μνημονίου, πριν προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Βέβαια τα νέα μέτρα για τα φάρμακα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου Υγείας είχαν απορριφθεί από τον τροϊκανό Καρόνε. Δείτε ΕΔΩ σχετικά: «Μπλόκο τρόικας στα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο»

Γι αυτό άλλωστε και στο 4ο μνημόνιο αναφέρεται ρητώς ότι πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα μέτρα για τα γενόσημα και το κέρδος των φαρμακείων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση από τους «θεσμούς».

Συνάντηση φαρμακοποιών –υπουργού Υγείας

Την Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών. Στόχος να υπάρξει γενικότερη ενημέρωση για το νέο μνημόνιο, αλλά και για να επτευχθεί μια μεταξύ τους συμφωνία για τα κίνητρα που θα δοθούν για την προώθηση των γενοσήμων, χωρίς να θιγούν τα μικρά φαρμακεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναμένοντας τα μέτρα για το φάρμακο! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Καμία αλλαγή στα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) στο 4ο μνημόνιο! Όλες οι λεπτομέρειες

Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ

Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς

Ξεκινούν νέες συζητήσεις με την τρόικα για τις αλλαγές στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button