Απορρόφηση σιδήρου: Πώς να την αυξήσετε μέσω της διατροφής



Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.


Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι η έλλειψή του προκαλεί κόπωση, κακή απόδοση στην εργασία και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικό ρόλο στην επάρκεια του οργανισμού παίζει η απορρόφηση σιδήρου.

Υπολογίζεται, ότι οι υγιείς ενήλικοι απορροφούν περίπου το 10% έως 15%, αλλά τα ποσοστά απορρόφησης σε κάθε άνθρωπο είναι σε άμεση εξάρτηση από τα επίπεδα αποθήκευσής του στον οργανισμό.

Έτσι η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται περισσότερο όταν οι αποθήκες του σώματος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, όταν τα αποθέματα σιδήρου είναι υψηλά, η απορρόφηση μειώνεται για να υπάρξει ισορροπία στον οργανισμό.

Απαραίτητη διατροφή

αιματοκρίτης

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα όπως αναφέρουν οι ειδικοί η απορρόφηση του σιδήρου επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνετε. Στο μεταξύ νεότερες μελέτες απέδειξαν ότι η πρωτεΐνη του κρέατος και η βιταμίνη C συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Άλλες τροφές που έχουν τις ίδιες ιδιότητες είναι:

Το μοσχαρίσιο κρέας και το χοιρινό κρέας

Τα πουλερικά

Ο σολομός

Καλό είναι να θυμάστε ότι τροφές που περιέχουν συστατικά όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο χαλκός, η μέντα, το χαμομήλι, ο καφές και το κακάο αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έλλειψη σιδήρου: Εφτά ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά