Ειδήσεις Υγείας

Αϋπνία: Πέντε ύπουλες αιτίες που δεν κοιμάστε σαν «πουλάκι»!

Λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις βασικές αιτίες που προκαλούνε αυπνία και γενικότερα την κακή ποιότητα ύπνου
Όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που δεν σας αφήνει να κλείστε μάτι αλλά και κάποιες άλλες ιατρικές αιτίες που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ποιες είναι οι αιτίες, που αναστατώνουν τον ύπνο σας;

Κατάθλιψη

Μελέτες έχουν αποδείξει, πως το 90% των ατόμων με κατάθλιψη, παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο ενώ η αϋπνία, είναι το βασικότερο σύμπτωμα για τα αρχικά στάδια της ψυχικής νόσου.

Εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με έρευνες, το 61% των γυναικών σε εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο.  Μια πιθανή εξήγηση είναι τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης (ορμόνης που βοηθά στον ύπνο) κατά την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.

Μήπως φταίει ο θυρεοειδής;

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά σε υπερβολικό ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσετε τις τιμές του

Μυοσκελετικές παθήσεις

Οι πάσχοντες από διάφορους μυϊκούς πόνους δυσκολεύονται έντονα να κοιμηθούν αφού δεν βολεύονται πουθενά.

αυπνία

Διατροφικές διαταραχές

Όσοι πάσχουν από ανορεξία, παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο, εξαιτίας του υποσιτισμού και της υπερβολικής απώλειας βάρους

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια, εμποδίζει τον σωστό καθαρισμό του αίματος, με αποτέλεσμα, την εμφάνιση της αϋπνίας και του συνδρόμου Willis-Ekbom, που μεταφράζεται στη δυσκολία ανεύρεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, μιας άνετης στάσης, ενώ εστιάζεται κυρίως στα πόδια και την αδυναμία «βολέματος».

Διαβήτης

Οι διαρκείς διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, αλλά η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλούν αυπνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αϋπνία: Τρικ υγείας για να τη νικήσετε

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button