ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο με τις εκκαθαρίσεις στα χρήματα των γιατρών από τεχνικά προβλήματα!

Η διαδικασία εκκαθάρισης είναι σε εξέλιξη αλλά μαζί της φέρνει και κουρέματα.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στην Πεύκη όπου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ, επικρατεί πανικός τις τελευταίες ημέρες καθώς αρχεία…χάνονται, τιμολόγια δεν μπορούν να «περαστούν» στο σύστημα, ενώ κι άλλα τεχνικά προβλήματα δίνουν και παίρνουν.

Το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη
Το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη

Καλά γνωρίζοντες αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι ακόμη και ο server μπλόκαρε με συνέπεια να κάνουν…φτερά πολλά αρχεία.

Μαζί όμως με τα τεχνικά προβλήματα συνεχίζονται και τα κουρέματα στα χρήματα που δικαιούνται οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ όταν υπάρχουν τεχνικά λάθη στις υποβολές των παραστατικών.

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί είναι πως κουρεύονται μεγάλα ποσά όταν για παράδειγμα ο ασθενής δεν έχει υπογράψει το έγγραφο της επίσκεψης.

Αντίστοιχα όμως κόβονται χρήματα από τους γιατρούς όταν εκτελούν ένα παραπεμπτικό αλλά ο ασθενής δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι του γιατρού αλλά του συστήματος που ενώ ο ασθενής δεν είναι ενημερωμένος ασφαλιστικά, τον εμφανίζει ωσάν να είναι.

Παρότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης είχε δεσμευτεί στην Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ότι θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει διορθωτική κίνηση από την πλευρά των γιατρών π.χ. με υποβολή δήλωσης του «νόμου 105» από τους ασθενείς τους, τελικά η υπόσχεση έμεινα στα…χαρτιά.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των κουρεμάτων που δίνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπου γιατροί χάνουν ακόμη και το 70% των χρημάτων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ αφού έχουν υλοποιήσει τις υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι ότι καρδιολόγος από τη Νίκαια είδε να χάνονται τα 875 ευρώ από τα 1250 ευρώ που ζητούσε επειδή απουσίαζαν κάποιες υπογραφές.

Αντίστοιχα σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, πυρηνικός Ιατρός από τη Λάρισα εκτέλεσε στις 08/01/2016, παραπεμπτικό που εκδόθηκε στις 29/012/2015 με ημερομηνία λήξης 27/01/2016 αξίας 47,12 ευρώ. Κατά τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας που έληγε στις 31/12/2015, προέκυψε ότι έγινε αποδεκτό το παραπεμπτικό κατά την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-dapy). Ο Οργανισμός, μη αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, καταλόγισε κούρεμα 363,33 ευρώ (προσαύξηση κατά 771%).

Μικροβιολόγος από Λάρισα εκτέλεσε παραπεμπτικό αξίας 11 ευρώ στο e-dapy με ένδειξη ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Αφού προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος στο βιβλιάριο της ασθενούς που έδειχνε ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2017. Δέχτηκε κούρεμα 283 ευρώ με την προφορική αιτιολογία ότι το βιβλιάριο κάλυπτε την ασθενή σε είδος και όχι σε υπηρεσίες.

Και τα παραδείγματα καθημερινής τρέλας και κουρεμάτων συνεχίζονται λόγω και των νέων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκκαθάρισης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά από τη διοίκηση του Οργανισμού: «να πατάξει την πραγματική παραβατικότητα των εναρμονισμένων πρακτικών και των “ορατών” υπερχρεώσεων στο ΑΜΚΑ των ασθενών και να απεμπολήσει ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα ελέγχου που επιμερίζουν στους τίμιους παρόχους, ανελέητο και άδικο “κούρεμα” για διοικητική αμέλεια ή παράλειψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που πετά τις κούτες με τα παραστατικά των γιατρών ο ΕΟΠΥΥ; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Έρχονται τα «crash test» για δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας με εντολή τρόικας και δια χειρός ΕΟΠΥΥ!

ΕΟΠΥΥ: Παρατείνονται οι συμβάσεις γιατρών, κλινικών, διαγνωστικών μέχρι τέλος Οκτωβρίου!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button