Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισηςΈνα συχνό και άκρως ενοχλητικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες το καλοκαίρι είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις.


Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση καταγράφονται τουλάχιστον 150 εκατομμύρια κρούσματα ουρολοίμωξης σε όλο τον κόσμο, με έξι στις δέκα γυναίκες να παρουσιάζουν τουλάχιστον μία στη διάρκεια της ζωής και τις μία στις τέσσερις να υποτροπιάζουν μέσα σε έξι μήνες.

Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, όπως το Ε. Coli (μάλιστα οι ειδικοί το παραθέτουν ως αιτία για το 70-95% των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης). Τα πιο κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν ισχυρή και συχνά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και ούρα με αίμα.

Οι ουρολοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή, αφού προηγηθεί ανάλυση και καλλιέργεια ούρων για να εντοπιστεί το υπαίτιο βακτήριο και αντιβιόγραμμα, για να εξακριβωθεί σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμός κράνμπερι την ημέρα μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους τα κράνμπερι είναι πλούσια σε μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες (PACs) οι οποίες εμποδίζουν την συγκόλληση των βακτηρίων και την πρόκληση λοίμωξης.

Ωστόσο, ο χυμός δεν φαίνεται να μπορεί να καταπολεμήσει την λοίμωξη όταν αυτή εδραιωθεί, έσπευσαν να διευκρινίσουν. Και συμπλήρωσαν πως σε τέτοια περίπτωση, η αντιβιοτική αγωγή πιθανώς είναι απαραίτητη.

Η βιταμίνη C ενδείκνυται για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 4.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για να κρατήσετε τα βακτήρια μακριά.

Τα προβιοτικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία του παχέος εντέρου ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οξύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η ουρολοίμωξη, σταματώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήτης: Ποιο είναι το μενού που ρίχνει το σάκχαρο;