ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Λιγότεροι από 1000 οικογενειακοί γιατροί για 11 εκατ. Έλληνες! Τι έδειξε η τελευταία προκήρυξη στις ΤΟΜΥ

Με το σταγονόμετρο προσλαμβάνονται όπως φαίνεται οι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ αφού το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου παραμένει περιορισμένο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να πείσει τους γιατρούς να ενταχθούν στους κόλπους των ΤΟΜΥ, εκείνοι παραμένουν αδιάφοροι.

Είναι ενδεικτικό ότι και η νέα φουρνιά των γιατρών που γνωστοποιήθηκαν και προέρχονται από την προκήρυξη του Ιουνίου, είναι και πάλι λιγοστοί την ώρα μάλιστα που αυξάνεται το κύμα της μετανάστευσης των νέων γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: “Προσλήφθηκε η νέα “φουρνιά” γιατρών στις ΤΟΜΥ! Όλοι οι πίνακες”

Παρ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι πλέον θα είναι περισσότεροι οικογενειακοί γιατροί διαθέσιμοι για τους πολίτες.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ωστόσο η πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα απέχει παρασάγγας από την αισιόδοξη εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των γιατρών τόσο των ΤΟΜΥ όσο και των ιδιωτών του ΕΟΠΥΥ, δεν προσεγγίζει ούτε καν το 1000 ακόμη και μετά την τελευταία προκήρυξη.

γιατροί ΠΕΔΥ

Ειδικότερα με βάση την προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ, το υπουργείο Υγείας αναζητά συνολικά 953 γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους.
Συγκεκριμένα χρειάζεται να καλύψει με βάση τη σχετική προκήρυξη 809 θέσεις
Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και 144 θέσεις Ειδικότητας Παιδιατρικής.

Ωστόσο με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν 161 ήταν οι ενδιαφερόμενοι για 809 θέσεις παθολογίας και γενικής ιατρικής (ποσοστό 19,9%)
Ενώ περίπου 60 είναι οι παιδίατροι για 144 (ποσοστό 41,7%).

Να σημειωθεί ότι η πρώτη προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ απέδωσε 280 ιατρούς, ενώ η δεύτερη του Ιουνίου 220 οικογενειακούς γιατρούς.

Γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά οι ΤΟΜΥ διαθέτουν περίπου 500 ιατρούς. Αν υπολογίσει κανείς και τους περίπου 425 ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ το σύνολο δεν ξεπερνά το 925. Κάτι λιγότερο δηλαδή από 1000 γιατροί για 11 εκατ. Έλληνες. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: “Ολόκληροι Νομοί με έναν μόνο οικογενειακό γιατρό! Νέο σύστημα χωρίς γιατρούς”

Δεν είναι τυχαίο ότι βαφτίστηκαν άρον άρον οικογενειακοί γιατροί όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι βέβαια αντιδρούν. Μάλιστα οι συνδικαλιστές των Κέντρων Υγείας έχουν αποστείλει και σχετικό εξώδικο στο υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο όχι των γιατρών των Κέντρων Υγείας να γίνουν οικογενειακοί γιατροί! Εξώδικη δήλωση

Μόνο 465 οικογενειακοί γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για όλη τη χώρα! Πρεμιέρα με αγκάθια

Οικογενειακός γιατρός ετών …75! Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς 3ης ηλικίας

Οικογενειακός γιατρός ούτε στα Κέντρα Υγείας! Όλα τα αγκάθια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button