ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ξεκινούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στα φάρμακα για κάθε πάθηση ξεχωριστά! Ποια ασθένεια είναι πιο ακριβή

Γεγονός που σημαίνει πως για κάθε ασθένεια θα υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ, το οποίο αν ξεπεραστεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα επιστρέφουν χρήματα αυτομάτως στο σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Πακέτο» χρημάτων ανά πάθηση στα φάρμακα! Οι προτάσεις του υπ.Υγείας»

Βέβαια από την άλλη στην πράξη θα σημαίνει ότι και οι ασθενείς θα αναγκαστούν να περιορισθούν καθώς οι συνταγές φαρμάκων θα αρχίσουν να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ με απόφασή του ξεκινά να μελετά τις παθήσεις καθώς και τα κονδύλια που ξοδεύονται κάθε χρόνο για τα φάρμακα, ώστε να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι ποσά απαιτούνται.

Μάλιστα αναθέτει σε ειδικούς επιστήμονες τη ανάλυση «των συνταγογραφικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη-εφαρμογή ετήσιων προϋπολογισμών σε επίπεδο φαρμάκου-πάθησης» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ:

Θα ανατεθεί στον καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών η υλοποίηση του έργου «ανάλυση συνταγογραφικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη-εφαρμογή ετήσιων προϋπολογισμών σε επίπεδο φαρμάκου-πάθησης», και η οποία θα κοστίσει:

-Για το έτος 2017 το ποσό των 2.067 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και
-Για το έτος 2018 το ποσό των 22.733 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Οι πιο ακριβές παθήσεις

Πάντως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ από τα δεδομένα που έχουν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, γνωρίζουν ήδη ποιες ασθένειες κοστίζουν στην κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τις καταγραφές τους και με βάση τα στοιχεία συνταγογράφησης του πρώτου εξαμήνου 2017 δαπανηρές κατηγορίες φαρμάκων (ATC4) ήταν εκτός των άλλων οι παρακάτω:

ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ με κονδύλια στη Λιανική Τιμή στα 89.826.343 €

Αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-α) & Αναστολείς της ιντερλευκίνης με συνολικό κόστος στα 95.481.181 €

Αντιδιαβητικά με αξία στη Λιανική στα 153.830.727 €

Aναστολείς της αντλίας πρωτονίων με 47.839.443 €

– Άμεσοι αναστολείς του Παράγοντα Xa με κόστος στη ΛΙανική στα 42.232.063 €

Αδρενεργικά, εισπνεόμενα με κόστος στα 54.365.565 €

Το έργο ανάλυσης των δεδομένων σε εξωτερικό συνεργάτη δίδεται έπειτα από σχετική προφορική εντολή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, όπως τονίζεται στην απόφαση, ενώ θα πρέπει να γίνει καταγραφή του προφίλ των ασθενών, η δημιουργία θεραπευτικά ισοδύναμων ομάδων αλλά και σύγκριση του με το φαρμακοεπιδιημιολογικό προφίλ άλλων χωρών.
Όταν προκύψουν αυτά τα δεδομένα θα μοιραστούν ανάλογα τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπλόκο της «τρόικας» στα μέτρα για τις τιμές στα φάρμακα! Που διαφωνεί

Από κόσκινο της νέας ειδικής επιτροπής αξιολόγησης παλιά και νέα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας

Αλλάζει όλο το τοπίο στα φάρμακα με νέο νομοσχέδιο! Ποιος γίνεται ο ισχυρός «παίκτης»

Υπ. Υγείας: Δε φθάνουν τα χρήματα για τα φάρμακα! Τι αλλαγές ανακοίνωσε

Ολοκληρώνονται τα παζάρια για τις τιμές στα φάρμακα της Σκλήρυνσης και του Μελανώματος!

Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Πόσο εκτοξεύθηκαν οι συνταγές φαρμάκων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button