Ειδήσεις Υγείας

Πέτρες στην χολή: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Τελευταίες μελέτες κατέγραψαν ότι συμβαίνει το εξής παράδοξο : Ενώ η πλειοψηφία των ασθενών με πέτρες στη χολή είναι ασυμπτωματικοί σε όλη τους τη ζωή, περίπου στο 15-25% αυτών θα εμφανιστούν συμπτώματα μέσα σε 10 έως 15 έτη παρακολούθησης, οπότε η κατάσταση αναφέρεται ως χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης).

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic οι πέτρες στην χολή ποικίλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου και να φτάσουν να είναι λίγο ακόμη μεγαλύτερες στο μέγεθος ενός μπιζελιού.

Αίτια

Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη τα πιθανά αίτια της πάθησης αυτής οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:

Η χολή περιέχει πάρα πολλή χοληστερόλη. Στην περίπτωση που το συκώτι εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη απ’ ότι η χολή τότε είναι δυνατόν να σχηματιστούν διάφοροι κρύσταλλοι και τελικά πέτρες.

Η χολή περιέχει πάρα πολύ χολερυθρίνη μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για αυτήν την κατάσταση είναι: η κίρρωση του ήπατος, η λοίμωξη των χοληφόρων οδών αλλά και διάφορες διαταραχές στο αίμα.

Η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά. Αν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, τότε η χολή μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό πετρών.

Πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

Να προτιμάτε τα βραστά ή ψητά φαγητά
Στην περίπτωση που έχετε παραπανίσια κιλά προσπαθήστε να χάσετε βάρος. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όμως γιατί η γρήγορη απώλεια κιλών έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη χολόλιθων.
Ο στόχος σας είναι να χάνετε 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα.
Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όπως βούτυρο, τυρί, κέικ, μπισκότα, γλυκά και αντικαταστήστε τα με ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button