ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα στελεχωθούν οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ!

Ο επανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει τη δημιουργία των ΤΟΜΥ.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Το νέο ΠΕΔΥ φθάνει το 2017 και φέρνει τις ΤΟΜΥ!»

Οι νέες ΤΟΜΥ με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσουν αρχικά σε τέσσερις πόλεις. Μετά θα επεκταθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Θα καλύπτουν τα πρώτα προβλήματα υγείας των κατοίκων, θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους ενώ θα κάνουν και προγράμματα πρόληψης.

Η διαδικασία στην πρώτη πιλοτική της φάση ξεκινά τους πρώτους μήνες του 2017 ενώ φαίνεται πως το μεγάλο αγκάθι είναι σήμερα η στελέχωση των ΤΟΜΥ.
Άλλωστε σύμφωνα και με τον Πρόεδρο των Γιατρών του ΠΕΔΥ Παναγιώτη Ψυχάρη μετά τις απομακρύνσεις των περισσότερων γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με τον νόμο Γεωργιάδη, λείπουν περίπου 3000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Ωστόσο σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσιάζει το HealthReport.gr, η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει ως εξής:

Σε αστικές περιοχές ένα λογικό μέγεθος καταλόγου ασθενών είναι 2000-2500 ενήλικες για ένα οικογενειακό γιατρό, 1000 παιδιά για έναν παιδίατρο. Συνεπώς με βάση το πλήρες σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr, μία μονάδα αποτελούμενη από 12 άτομα (4 Οικογενειακοί γιατροί, 1 Οικογενειακός παιδίατρος, 2 νοσηλευτικό προσωπικό και 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικός λειτουργός, 2 διοικητικό προσωπικό) έχει υπολογισθεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα αστικό πληθυσμό 10.000 ατόμων.

γιατρός

Σε πρώτη φάση το νέο δίκτυο των ΤΟΜΥ θα απορροφήσει το 1/4 του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έχουν μελετηθεί εναλλακτικές προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των ομάδων που θα στελεχώνουν τις μονάδες. Ενδεικτικά έχουν μελετηθεί:

α)Να γίνουν προσλήψεις μέσα από ειδικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ για ενίσχυση της ΠΦΥ (προστιθέμενες στις προγραμματισμένες προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας και με ταχύτερες διαδικασίες)

β)Να δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για συγκρότηση “συνεταιριστικής” διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα συμβάλλεται με την εκάστοτε υγειονομική περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σε κάθε γειτονιά! Πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Όλο το σχέδιο

Οριστικά τέλος στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΠΕΔΥ τέλος του 2017! Τι θα γίνει με όσους απολύθηκαν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button