ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Σακχαρώδης διαβήτης: Ποιες είναι οι εφτά εξετάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής  παίζει η σωστή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου και ο τακτικός έλεγχος.

Για αυτό οι πάσχοντες πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε προγραμματισμένες εξετάσεις ανεξαρτήτως ενοχλημάτων.

Δείτε ποιες είναι οι εφτά εξετάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε:

Τακτική Αυτομέτρηση του Σακχάρου

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και κάνουν αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία, πρέπει να μετρούν τις τιμές του σακχάρου τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα άτομα με διαβήτη που κάνουν αγωγή με ινσουλίνη, πρέπει να τις μετρούν δύο με τρεις φορές την ημέρα. Τέλος στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη κύησης είναι απαραίτητες τουλάχιστον πέντε μετρήσεις ημερησίως.

Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες.

 

 

 

 

 

 

Έλεγχος λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης

Ο έλεγχος των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητος για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια,  τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Για αυτό η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Καρδιολογικός Έλεγχος

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο, καθώς η στεφανιαία νόσος έχει αυξημένη επίπτωση στα άτομα αυτά. Ο έλεγχος περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, τρίπλεξ καρδιάς, τεστ κοπώσεως.

 

 

 

 

 

 

Έλεγχος νεφρών

Η μέτρηση της αλβουμίνης στα ούρα ανιχνεύει την προσβολή των νεφρών από διαβήτη. Η εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, μαζί με τις εξετάσεις αίματος για τους νεφρούς (ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες) και να επαναλαμβάνεται ανά 6μηνο αν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά.

Έλεγχος για «διαβητικό πόδι»

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Έτσι πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος των ποδιών τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο από τον ιατρό.

 

 

 

 

 

Οδοντιατρικός Έλεγχος

Ο τακτικός οδοντικός έλεγχος επιβάλλεται στους πάσχοντες καθώς έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας με συνέπεια την απώλεια οδόντων τα οποία συχνά είναι υγιή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης: Ποιο είναι το μενού που ρίχνει το σάκχαρο;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button