ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στο δρόμο οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα κουρέματα στους μισθούς τους! Τι ζητούν από το ΣτΕ

Μπορεί οι νοσοκομειακοί γιατροί να δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αλλεπάλληλα κουρέματα που έχουν υποστεί τα ειδικά μισθολόγια από το 2012, ωστόσο στην πράξη αυτό δε φαίνεται στην τσέπη τους.

Και μπορεί άλλοι εργαζόμενοι του δημοσίου που επίσης προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν, να μπορούν τώρα να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους κουρεύτηκαν, δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο με τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς.

Και αυτό διότι μπορεί να δικαιώθηκαν από τα τέλη του 2016 αλλά μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει καθαρογραφτεί και δημοσιευθεί, συνεπώς δεν μπορεί και να εφαρμοσθεί.

Περιμένοντας να επιστραφούν τα χρήματά τους

Άλλωστε αν εφαρμοστεί το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ σε κάθε έναν γιατρό ξεχωριστά, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποστεί κουρέματα τουλάχιστον 40%. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά πόσα έχασαν: “Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία”

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί αδικαιολόγητη και απαράδεκτη την πολύμηνη καθυστέρηση της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαιώνει την προσφυγή της ΟΕΝΓΕ (σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κλάδος από τον Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας) ενάντια στις μνημονιακές περικοπές του ιατρικού μισθολογίου το 2012.
Να σημειωθεί ότι η προσφυγή εκδικάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016.

Από την πλευρά του το “Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή” μιλά για επιλεκτική δημοσιοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ, αφού για άλλους κλάδους που δικαιώθηκαν αντίστοιχα, η απόφαση τίθεται ήδη σε ισχύ.

Για τους λόγους αυτού οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), προχωρούν σε στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, από 11.30πμ μέχρι τη λήξη της
βάρδιας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) στις 12.30μμ.

Οι γιατροί απαιτούν να δημοσιευθεί άμεσα η απόφαση αλλά και να γίνει ανάκτηση των μισθολογικών τους απωλειών.

UPDATE

Στο μεταξύ μετά την προκήρυξη της στάσης εργασίας από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), φαίνεται πως γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ.

Όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ: “Σύμφωνα με ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της ΟΕΝΓΕ, δημοσιεύθηκε η απόφαση υπ’αριθ.431/26-2-2018 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις των γιατρών του ν. 4093/12 και ακυρώνει τις μισθοδοτικές καταστάσεις των γιατρών που προσέφυγαν. Αναμένουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες το κείμενο της απόφασης για να εκτιμηθεί το περιεχόμενο του και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες της Ομοσπονδίας.

Η δημοσίευση της απόφασης δύο μέρες πριν την στάση εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία απαιτώντας να εκδοθεί επιτέλους η πολυαναμενόμενη απόφαση και την αποκατάσταση των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Επιβεβαιώνεται ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας”.

Γι αυτό ο κλάδος σημειώνει πως θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, από 11.30πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) στις 12.30μμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ με το νέο ειδικό μισθολόγιο! Πόσα χάνουν

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν αίτηση για σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ και μετά την παράταση! Όλες οι πληροφορίες

Γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και οι νέοι γιατροί! Τι δήλωσε το Κίνημα Νέων Γιατρών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button