ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στριμωγμένες οι ΤΟΜΥ μέσα στα Κέντρα Υγείας! Γιατί παραμένουν “ξεσπιτωμένες”

Ενώ αρχικά οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) προγραμματίζονταν να εγκατασταθούν μέσα σε δημόσια κτίρια, ανεξάρτητα, ή και σε δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην χειρότερη περίπτωση θα νοικιάζονταν κάποιοι ιδιωτικοί χώροι, τελικά φαίνεται πως το σενάριο αυτό δεν ευοδώθηκε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την αρχή οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είχαν επιδοθεί στην αναζήτηση κτιρίων με το σκεπτικό βέβαια να υπάρχει μια σχετική εξοικονόμηση πόρων. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: “Ξεσπιτωμένες”… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια”

Άλλωστε για τα λειτουργικά έξοδα κάθε ΤΟΜΥ προβλέπονται μόλις 51.000 ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά εάν ανοίξουν όλες οι ΤΟΜΥ (239) θα διατεθούν 12,3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους.

ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας…ένα

Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί η λύση των Κέντρων Υγείας όπου έχουν εγκατασταθεί και οι ΤΟΜΥ, σε κάποιους περιορισμένους χώρους. Είναι ενδεικτικό ότι οι γιατροί των ΠΕΔΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) που συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, έθεσαν το θέμα της χωροθέτησης των ΤΟΜΥ.

Όπως είπαν διαμαρτυρόμενοι στον υπουργό Υγείας: “Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην συστέγαση ΤΟΜΥ και Κέντρων Υγείας (ΚΥ), γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι Μονάδες και τα ΚΥ πιέζονται χωροταξικά και λειτουργικά. Η εισβολή των ΤΟΜΥ στις ήδη υποβαθμισμένες μονάδες και ΚΥ, εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και δημιουργεί προβλήματα στους γιατρούς των μονάδων”

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η τροπολογία που αφορά στη λειτουργία των ΤΟΜΥ προβλέπει την εγκατάστασή τους εντός των Κέντρων Υγείας αφού τονίζεται ότι : “…παρέχεται η δυνατότητα οι ΤΟΜΥ να στεγάζονται τόσο σε ήδη υφιστάμενες δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Μονάδες Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.α.) όσο και σε κτίρια του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων φορέων του δημοσίου που παραχωρούνται δωρεάν και ελλείψει αυτών σε ιδιωτικά κτήρια τα οποία μισθώνονται για αυτό το σκοπό”.

Βέβαια προς ώρας επειδή ακριβώς οι ΤΟΜΥ δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως σε όλες τις περιοχές της χώρας, το προβλημα πιθανώς δε εστιάζεται τελικά στην έλλειψη χώρων αλλά στην έλλειψη γιατρών.

Γι αυτό άλλωστε είναι και ακόμη στον αέρα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βατερλώ του υπ.Υγείας με ΤΟΜΥ και οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Χωρίς γιατρούς Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ! Όλα τα στοιχεία

Πως θα γίνεται η παραπομπή από τις ΤΟΜΥ στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών! Πως θα τον χειρίζονται οι γιατροί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button