Ειδήσεις Υγείας

Ένοχα για γρίπη και πνευμονία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα! Έρευνα

Ακόμα ένα χτύπημα για τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, έρχεται να δώσει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  λοίμωξης του αναπνευστικού, γρίπης και πνευμονίας, επειδή εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν δύο ομάδες πειραματόζωων (μία που «κάπνιζε» ηλεκτρονικά τσιγάρα και μία όχι) σε έναν ιό της γρίπης, καθώς και σε ένα βακτήριο (στρεπτόκοκκο) που προκαλεί πνευμονία.

Τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήταν λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στον ίδιο καπνό.

Η μελέτη βρήκε επίσης, ότι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες, που κάνουν ζημιά στο DNA, αλλά σε επίπεδο μόνο 1% του επιπέδου που υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σιάμ Μπισβάλ και τόνισε ότι παρόμοιες μελέτες πρέπει πλέον να γίνουν σε ανθρώπους, ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και από άλλες παθήσεις των πνευμόνων.

Αξίζει πάντως  να σημειωθεί ότι υπάρχει σχεδόν ομοφωνία των επιστημόνων ότι τα ηλεκτρονικά είναι λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, όμως συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τους πιθανούς κινδύνους τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button