ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό διαφημίζει ότι θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση των τιμών των ακριβών φαρμάκων, η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει καν.
Πάνω από ένα χρόνο τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιλά για σκληρά «παζάρια» (διαπραγματεύσεις) που θα γίνουν στις τιμές των ακριβών φαρμάκων. Διαδικασία που θα εξοικονομούσε στο σύστημα εκατομμύρια ευρώ.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι μόνο για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας, οι πρώτες συνομιλίες είχαν κατορθώσει να μειώσουν τη συνολική δαπάνη κατά 50%. Ωστόσο οι διαδικασίες ακόμη και για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας «πάγωσαν». Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά πόσο είχε μειωθεί η τιμή των φαρμάκων ήδη με τις πρώτες επαφές: «Ακριβά φάρμακα με έκπτωση 50%! Δείτε τα «παζάρια» υπ.Υγείας-φαρμακευτικών»

Ωστόσο για άγνωστους λόγους οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει και δεν ξεκίνησαν επί της ουσίας ποτέ. Παρότι έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό τα σχετικά έγγραφα σε φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της διαπραγμάτευσης, αυτές ουδέποτε ξεκίνησαν. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι έγινε με τα φάρμακα της Ηπατίτιδας για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας στον ΠΟΥ, τα επόμενα χρόνια η νόσος θα πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως: «Στις …Καλένδες οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας! Οι νέες δεσμεύσεις του υπ.Υγείας»

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απλά…ξαναδεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Ειδικά τώρα οι μειώσεις των τιμών των ακριβών φαρμάκων, φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η έρευνα για την εταιρεία Novartis και η κυβέρνηση μιλά για φάρμακα που πωλούνταν σε πολύ υψηλότερες τιμές από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να χαθούν δις ευρώ από τα ελληνικά Ταμεία.

Πάντως οι νέες δεσμεύσεις για διαπραγματεύσεις δόθηκαν μάλιστα πρόσφατα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις και δεσμεύτηκε (για άλλη μια φορά) πως άμεσα θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Οι …φρέσκες δεσμεύσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το HIV/AIDS, τις ιογενείς ηπατίτιδες και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως μία από τις κύριες αιτίες επιπολασμού των ιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κούρεμα φαρμάκων μέχρι και το 2018! Όλη η απόφαση για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες φαρμάκων! Τι προβλέπει για εταιρείες και ασθενείς

Κουρεύονται κι άλλο τα χρήματα για φάρμακα στα νοσοκομεία! Όλοι οι κίνδυνοι

Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα φάρμακα! Όλα τα ονόματα

Στις …Καλένδες οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας! Οι νέες δεσμεύσεις του υπ.Υγείας

«Παγωμένες» ακόμη οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις στα ακριβά φάρμακα! Έρχεται νέα επιτροπή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button