ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Από κόσκινο ψυχιατρικά νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας

Από κόσκινο θα περάσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αλλά και τα ιδιωτικά Κέντρα Ψυχικής υγείας προκειμένου να ελεγχθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ψυχικά πάσχοντες.

Όπως προανήγγειλε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), έχει δρομολογηθεί η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο από το ΕΣΥ και τις ΑΜΚΕ όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ότι η κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας επηρέασαν τους δείκτες Ψυχικής Υγείας των Ελλήνων καθώς  ο επιπολασμός της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό από 3,3% το 2008 έφτασε το 12,3% το 2013.

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι, αναπτύσσονται νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας μειώνοντας τη συρροή περιστατικών ( ιδιαίτερα ακούσιων νοσηλειών ) στα 3 Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ενώ προχωρά και η διοικητική αποκέντρωση του Συστήματος.

Παράλληλα συγκροτούνται Επιτροπές Προστασίας των Δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών ανά Περιφερειακή Διοίκηση Ψυχικής Υγείας, αναπτύσσονται νέες δομές για την άνοια και τη νόσο Altzheimer (Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία μακροχρόνιας παραμονής, Ιατρεία Μνήμης στα νοσοκομεία ),  δημιουργούνται νέα προγράμματα αποτοξίνωσης για ναρκωτικά και αλκοόλ σε δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και αναμορφώνεται το πλαίσιο για τους «ακαταλόγιστους» ψυχικά ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button