ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ στα δικαστήρια για ιατρικές επιπλοκές! Γιατί κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους

Η διαφορά βέβαια με το παρελθόν είναι πως πλέον κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους την αστική ευθύνη. Κάτι που άρχισε να ισχύει από τον περασμένο Ιανουάριο οπότε και εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη στην οποία προβλέπεται με …διακριτική διατύπωση, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών ή ιατρικών λαθών όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Κάτι που μέχρι τότε δεν ίσχυε καθώς την αστική ευθύνη αναλαμβάνουν τα νοσοκομεία. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών: “Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πληρώνουν για τις επιπλοκές των ασθενών! Τι προβλέπει εγκύκλιος”

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, το τελευταίο διάστημα δεκάδες γιατροί βρίσκονται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια αλλά και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους για επιπλοκές σε ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ που συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας πρόσφατα, έθεσε το θέμα λεπτομερώς.

Στα επίμονα ερωτήματα του κλάδου για τις δικαστικές διώξεις ενάντια σε γιατρούς λόγω ιατρικών συμβαμάτων, η πολιτική ηγεσία – όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ– επανέλαβε τα ίδια ακριβώς που είχε πει για το θέμα πριν δύο μήνες και έγινε εμφανές πως τίποτα συγκεκριμένο από αυτά (πχ “μηχανισμός από εμπειρογνώμονες για προδικαστική εκτίμηση” και λοιπά) δεν έχει υλοποιηθεί αλλά ούτε καν σχεδιαστεί παρά τις από μηνών σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογραμμίζουν ότι ο Υπουργός επανέλαβε πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη και η “βαριά αμέλεια” για την οποία προβλέπεται -σύμφωνα με την εγκύκλιο -καταλογισμός αστικής αποζημίωσης, δεν αφορά μέχρι στιγμής περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου. Ωστόσο δεν μπόρεσε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσοι χάνουν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη! Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της “Θετικής” Λίστας Φαρμάκων

Έρχεται ειδικό σύστημα καταγραφής για τα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Ιατρικά λάθη: Ποια είναι η βασική υποχρέωση του γιατρού; Τι λένε οι νομικοί

Η νομική ευθύνη του γιατρού για ιατρικά σφάλματα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button