sport-medicineΕιδήσεις ΥγείαςΤραυματισμοί

Διάστρεμμα αστραγάλου: Τι να κάνετε για να μην πονάτε!

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς λόγω και των ψηλών τακουνιών. Όμως και οι άνδρες που ασχολούνται με διάφορα αθλήματα έρχονται αρκετα συχνά αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό. Μάλιστα η συχνότητα εμφάνισης αυτού του τραυματισμού διαφέρει σε κάθε άθλημα: 45% στο μπάσκετ, 31% στο ποδόσφαιρο, 25% στο βόλεϊ.

Το διάστρεμμα παρουσιάζεται όταν σπάνε οι σύνδεσμοι που “συνδέουν ” τα κόκκαλα μεταξύ τους.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος ο οποίος εμφανίζεται μετά από κάποιες ώρες. Στη συνέχεια ακολουθεί το πρήξιμο του αστραγάλου και σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται και μελανιά στο σημείο αυτό.

Διάγνωση- θεραπεία

Η διάγνωση του διαστρέμματος γίνεται από κλινική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και ακτινογραφία ή αξονική από το θεράποντα ιατρό.

Τι να κάνετε

Ξεχάστε τις μετακινήσεις και το περπάτημα για λίγες ημέρες. Επιβάλλεται η ακινητοποίηση της περιοχή ώστε να προστατευθεί από μεγαλύτερο τραυματισμό.

Μην κάνετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, αυξάνουν το οίδημα ή την κακουχία στη περιοχή.

Εφαρμογή πάγου, για ελάττωση του πόνου, του οιδήματος, της φλεγμονής αλλά και της μικρό-αιμορραγίας στην τραυματισμένη περιοχή. Πάγος μπορεί να εφαρμοστεί τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά τον τραυματισμό, για 10 λεπτά περίπου, κάθε τρεις ώρες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button