sport-medicineΣυνεντεύξεις - ΆρθραΤραυματισμοί

Μυϊκοί σπασμοί: Οι απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα

Ο μυϊκός σπασμός είναι μια ακούσια σύσπαση σε κάποιον μυ, ή αίσθημα μυικού σφιξίματος, που εκδηλώνεται συνήθως ξαφνικά, προκαλώντας συχνά πόνο, χωρίς όμως να διαρκεί πολύ. Οι μυικοί σπασμοί είναι παρόμοιοι με τις μυικές κράμπες.

Προκαλούνται από πολλές αιτίες, αλλά όταν η αιτία είναι τραυματισμός που αφήνεται χωρίς αντιμετώπιση, τότε μπορεί να εξελιχθούν σε κόμπους στους μύες, ή σε επώδυνο μυοπεριτονιακό σύνδρομο, το οποίο προκαλεί πόνο και διαρκεί πολύ.

Τι προκαλεί τον μυϊκό σπασμό;

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό, και μπορεί να ποικίλουν από τα επίπεδα δραστηριότητάς μας και τα επίπεδα ενυδάτωσης μας, έως την ύπαρξη διαφόρων παθήσεων, ή τη βίωση κάποιου τραυματισμού.

Οι σπασμοί που σχετίζονται με τη δραστηριότητα προκαλούνται από υπερχρησία ή υπερβολικό τέντωμα κάποιου μυ, από μυική κόπωση ή από παρατεταμένη διατήρηση του μυός σε μια συγκεκριμένη θέση, και είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν όταν η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε ζεστές θερμοκρασίες.

Η αφυδάτωση και η απώλεια ηλεκτρολυτών, είναι επίσης αιτία πρόκλησης μυικού σπασμού. Παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νεφρική ανεπάρκεια, η αναιμία, παθήσεις του θυρεοειδούς, και κακώσεις του νωτιαίου μυελού, επίσης μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς. Ο τραυματισμός στον μυ, αποτελεί μια ακόμη αιτία πρόκλησης μυικού σπασμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μυικού σπασμού;

Ένας μυικός σπασμός συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και επιφέρει πόνο καθώς ο μυς συσπάται. Ο πόνος είναι συνήθως βραχύβιος και το άτομο μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να τεντώσει τον μυ, μετά τον αρχικό σπασμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, στο σημείο που εκδηλώθηκε μυικός σπασμός, μπορεί κανείς να ψηλαφήσει μια διόγκωση. Αν η αιτία πρόκλησης του μυικού σπασμού είναι κάποιος τραυματισμός που αφήνεται χωρίς αντιμετώπιση, οι μυικοί σπασμοί μπορεί να εξελιχθούν σε κόμπους στους μύες, που προκαλούν μακροχρόνιο πόνο και σφίξιμο.

Πώς γίνεται διάγνωση στον μυικό σπασμό;

Ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό και κάνει κλινική (φυσική) εξέταση. Οι ερωτήσεις που θα σας κάνει, σχετίζονται με τα συμπτώματα των μυικών σπασμών, πόσο συχνά εκδηλώνονται, πόσο διαρκούν, προσπαθώντας να προσδιορίζει τι είδους δραστηριότητες προηγούνται της εμφάνισής τους. Κατά πάσα πιθανότητα, οι μυικοί σπασμοί δεν θα εκδηλωθούν κατά την επίσκεψή σας στον γιατρό, αλλά εκείνος θα τσεκάρει για τυχόν υποκείμενες αιτίες των σπασμών. Συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως αιματολογικές, θυρεοειδούς, και ηλεκτρομυογραφία, μπορεί να εντοπίσουν αυτές τις υποκείμενες αιτίες.

Πότε πρέπει να αναζητήσω θεραπεία για τους μυϊκούς σπασμούς;

Οι περισσότεροι μυικοί σπασμοί σταματάνε από μόνοι τους γρήγορα, χωρίς να προκαλούν παρατεταμένο πόνο ή βλάβη. Αν, ωστόσο, έχετε σπασμούς, που επανεμφανίζονται, διαρκούν παρατεταμένα ή προκαλούν έντονο πόνο, είναι καλύτερα να αναζητήσετε συμβουλή από κάποιον ειδικό. Αν πιστεύετε ότι ο μυικός σας σπασμός οφείλεται από τραυματισμό σε κάποιον μυ, είναι καλύτερα να αναζητήσετε θεραπεία γρήγορα ώστε οι μυικοί σπασμοί να μην εξελιχθούν σε κόμπους στους μύες, που προκαλούν χρόνιο πόνο.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για τους μυϊκούς σπασμούς;

Η καλύτερη προσέγγιση για την ανακούφιση των μυικών σπασμών είναι ο εντοπισμός της αιτίας των σπασμών και η πρόληψη των καταστάσεων που τους προκαλούν (για παράδειγμα αποφυγή επανάληψης της ίδιας δραστηριότητας ξανά και ξανά, διατήρηση καλής ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης κτλ). Απαλές ασκήσεις τεντώματος προ της άσκησης μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη μελλοντικών μυικών σπασμών.

Αν ο σπασμός είναι είναι αποτέλεσμα τραυματισμού κάποιου μυός, ο τραυματισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να προληφθεί ο σχηματισμός κόμπων στους μύες, οι οποίοι μπορεί να είναι επώδυνοι και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμοι. Η θεραπεία για τους κόμπους στους μύες ή τα μυικά σημεία πυροδότησης πόνου, μπορεί να περιλαμβάνει θεραπευτικό μασάζ, φυσικοθεραπεία, θεραπεία με θερμότητα και κρύο, υπερήχους, ηλεκτρική διέγερση και βελονισμό στα μυικά σημεία πυροδότησης πόνου.

Ποιες μυικές ομάδες επηρεάζονται συνήθως από τον μυικό σπασμό;

Ο μυικός σπασμός μπορεί να εκδηλωθεί σχεδόν σε οποιονδήποτε μυ στο σώμα μας. Όσοι σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα, επηρεάζουν τους σκελετικούς μύες, αν και οι σπασμοί μπορούν εξίσου να συμβούν σε μαλακούς και καρδιακούς μύες μέσα στο σώμα.

Τι αποτελέσματα μπορεί να περιμένει κανείς από τη θεραπεία των μυικών σπασμών;

Οι περισσότεροι μυικοί σπασμοί σταματάνε από μόνοι τους γρήγορα, χωρίς θεραπεία ή με κάποιο ήπιο τέντωμα. Αν οι μυικοί σπασμοί είναι επανερχόμενοι, ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που προκαλείται από την εκδήλωση τους.

ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
WWW.PHYSIONOW.GR

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button