Ειδήσεις Υγείας

Ορμόνες: Ιδού πως θα τις ισορροπήσετε με φυσικό τρόπο

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού! Ωστόσο οι ορμονικές ανισορροπίες, εμφανίζονται πολύ συχνά στις γυναίκες και κατά κανόνα συμβαίνουν στην εφηβεία, στις μέρες της περιόδου, στην εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας είναι το άγχος, η κυκλοθυμικότητα, οι αϋπνίες, η κούραση, τα προβλήματα βάρους, η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης, η λιπαρότητα ή ξηρότητα του δέρματος, η ακμή, οι λιγούρες, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας.

Μάθετε τι να κάνετε για να τις ισορροπήσετε με φυσικό τρόπο!

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

 

 

 

 

 

Βάλτε στο πιάτο σας τα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μεταξύ άλλων συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή των ορμονών στον οργανισμό. Καλές πηγές των οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, η σόγια, το τόφου, το κολοκύθι και το ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D

 

 

 

 

Η βιταμίνη D, επιδρά στη λειτουργία της υπόφυσης, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή πλήθους ορμονών ενώ η έλλειψη της, μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε ανισόρροπη παραγωγή των παραθυρεοειδών ορμονών. Εκτός από τη συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, προτιμήστε τροφές, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, το γάλα και τα αυγά τα οποία είναι πλούσια στη βιταμίνη.

Γυμναστική

 

 

 

 

 

Η γυμναστική όπως έχουν αποδείξει σχετικές μελέτες,  προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που ενισχύουν την καλή διάθεση, όπως είναι οι ενδορφίνες, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση της κυκλοθυμίας, που οφείλεται συχνά στις ορμονικές ανισορροπίες. Καλό είναι να αποφεύγετε προπονήσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 40 λεπτών, καθώς πιθανώς προκαλούν αύξηση της κορτιζόλης.

Λάδι καρύδας

 

 

 

 

Το λάδι καρύδας μεταξύ άλλων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, επιταχύνει το μεταβολισμό, ενώ προωθεί την απώλεια του βάρους.
Καταναλώνετε 2-3 κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένου καρυδέλαιου για μερικούς μήνες ή χρησιμοποιήστε το ακόμα και στη μαγειρική σας.

Τζίνσενγκ

 

 

 

 

 

Το ασιατικό τζίνσενγκ βοηθάει στη ρύθμιση της λειτουργίας των επινεφριδίων, που είναι υπεύθυνοι αδένες για την παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με το στρες ενισχύοντας έτσι τη γενική ορμονική ισορροπία στο σώμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button