ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Παζάρια κεντρικά στην Ευρώπη για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων! Τι αποφασίζεται

Σε προβληματισμό είναι όλες οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών για τα συστήματα υγείας και την επιβίωσή τους.

Η αύξηση της χρήσης των ακριβών φαρμάκων αλλά και των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια εκτοξεύουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των δημοσίων συστημάτων υγείας, με αποτέλεσμα να αναζητούνται από όλες τις χώρες τρόποι για τη συγκράτηση των δαπανών.

Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν και τα φάρμακα και ιδιαιτέρως τα λεγόμενα καινοτόμα ακριβά φάρμακα για τα οποία αναζητείται τρόπος για τη μείωση της δαπάνης.

Κοινά παζάρια στις τιμές για όλους;

Γι αυτό και κεντρικά στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μία γενική συζήτηση για την έγκριση των νέων καινοτόμων φαρμάκων. Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν κάθε χώρα θα εφαρμόζει το δικό της σύστημα ελέγχου (ΗΤΑ), ή θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο στα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα νέα φάρμακα που θα εγκρίνονται κεντρικά, θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα με την ίδια τιμή. Κάτι που βέβαια θα μειώσει το συνολικό κόστος ειδικά για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν πάντα τη δύναμη να διαπραγματεύονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές λόγω περιορισμένης αγοράς.

Από την άλλη οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας θεωρούν επίσης ότι θα επικρατούν ίδιες συνθήκες αντιμετώπισης για όλους τους Ευρωπαίους ασθενείς αφού όλα τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη της Ε.Ε.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν θα ληφθούν υπ’ όψιν οι συνθήκες υγείας που επικρατούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά καθώς άλλα φάρμακα έχει ανάγκη η Ελλάδα με βάση τη νοσηρότητα που παρουσιάζει σε κάποιες παθήσεις και άλλα η Γερμανία για παράδειγμα.

Όπως και να ‘χει η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί έως τον Μάιο του 2019. Μέχρι τότε η χώρα μας θα χρησιμοποιεί τη δική της επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων αλλά και τα δικά της μέτρα τα οποία όμως προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά φαρμάκου. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: “Κουρεύονται οι εισαγωγές νέων καινοτόμων φαρμάκων από τα χαράτσια! Τι ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες”

Μόλις πρόσφατα μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες γνωστοποίησαν ότι 4 σημαντικά ογκολογικά φάρμακα δεν εισάγονται στη χώρα μας εξαιτίας των χαρατσιών που επιβάλει το υπουργείο Υγείας στην εισαγωγή νέων σκευασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Κόπηκαν” 4 νέα σωτήρια φάρμακα για τον καρκίνο από την Ελλάδα! Γιατί δεν εισάγονται

Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Δείτε τα αστρονομικά ποσά που πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους για φάρμακα

Δείτε ποιοι θα παρακολουθούν τη φαρμακευτική δαπάνη μετά από τροποποίηση της Επιτροπής από το υπ.Υγείας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button