ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προς Βορίδη: «Κόψτε και τις ιατρικές πράξεις από τους νοσηλευτές»!

Άλλωστε με την ίδια υπουργική απόφαση δίνεται η δυνατότητα στους νοσηλευτές να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, όπως χορήγηση αναισθησίας έστω τοπικής, χορήγηση παρεντερικής διατροφής και πολλές άλλες, κάτι που ζητούν επίσης να αποσυρθεί οι γιατροί.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου δηλώνει στο HealthReport.gr:

«Η απόφαση του κ. Βορίδη να πάρει πίσω την εκχώρηση του δικαιώματος να συνταγογραφούν νοσηλευτές είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.

Θεωρούμε όμως ακόμη πιο σημαντικό να αλλάξει η υπουργική απόφαση και στο σκέλος των ιατρικών πράξεων».

Και ο κ.Ελευθερίου εξηγεί: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές καθώς και η πιο απλή ιατρική πράξη μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες που μόνο οι ιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Ελπίζουμε να καταλάβει ο κ. Βορίδης ότι με ζητήματα δημόσια υγείας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και κάθε απόφαση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους μόνους αρμόδιους που είναι τα θεσμικά όργανα των ιατρών».

Πάντως η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) υπογραμμίζει από την πλευρά της πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση Βορίδη, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «επισημοποιεί και να νομιμοποποιεί τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, που ούτως ή άλλως εκτελούνταν μέχρι σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από την εκμάθησή τους στις νοσηλευτικές σχολές της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Οι περιγραφείσες νοσηλευτικές πράξεις, ουδόλως προσκρούουν σε αρμοδιότητες
Άλλου επαγγελματικού κλάδου, ούτε θίγουν το κύρος και το καθηκοντολόγιο άλλων ομάδων του χώρου της υγείας» αναφέρει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button