ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προς ΕΟΠΥΥ: Δώστε παράταση στις ηλεκτρονικές συνταγές!

Ο Σύλλογος ζητά τη συγκεκριμένη παράταση για να μπορέσουν οι φαρμακοποιοί να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους ασφαλισμένους.
Τον τελευταίο καιρό τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ανεύρεσης φαρμάκων για τους ασθενείς λόγω μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται στη διάθεσή τους. Δείτε τι έχουν καταγγείλει κατά καιρούς οι φαρμακοποιοί: “Ελλείψεις σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί! Γιατί αδειάζουν τα ράφια”

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ισχύς πολλών συνταγών που έχουν εκδοθεί από ιατρούς να λήγει μέχρι να βρεθεί κάποιο φάρμακο χωρίς αυτές να μπορούν πλέον να εκτελεστούν και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται διαρκώς και για μέρες, ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μένουν και δίχως τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε τα εξής από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως θα γνωρίζετε, πολλά σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας σε δραματικά μειωμένες ποσότητες για διάφορους λόγους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξ’ αιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν, ακόμη κι αν έχουν πάρει παράταση λόγω μερικής εκτέλεσης.

Συνέπεια αυτού είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους ιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας ώστε να παραταθεί η ισχύς όλων των ηλεκτρονικών συνταγών κατά μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα η παράταση ισχύος πρέπει να αφορά:
1. Συνταγές που έχουν ήδη εκδοθεί σε πρότερο χρόνο και αφορούν είτε αγωγή μηνός, είτε επαναλαμβανόμενη αγωγή
2. Την κανονική διάρκεια ισχύος της κάθε συνταγής
3. Την πρόσθετη διάρκεια ισχύος που δίδεται όταν γίνει μερική εκτέλεση συνταγής.

Ελπίζουμε στην άμεση υιοθέτηση των παραπάνω καθότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους είναι σοβαρό. Μάλιστα προτείνουμε τη εφαρμογή των παραπάνω αιτημάτων μας για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζονται οι ανεπαρκείς εισαγωγές, καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι πλέον πιο συχνό όσο ποτέ άλλοτε, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλαλούμ με τις νέες τιμές των φαρμάκων! Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button