ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Χωρίς φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο τα νοσοκομεία! Η περιπέτεια νεαρού καρκινοπαθή για μία δόση

Σε μια περιπέτεια ζωής και θανάτου μπήκε νεαρός καρκινοπαθής – όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr – που νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν βρισκόταν ένα απαραίτητο φάρμακο, εξαιρετικά φθηνό και παλιό, που ενδείκνυται για τον καρκίνο των όρχεων σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Πρόκειται για την ουσία Ετοποσίδη που ανήκει στα αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα και χορηγείται μετά τη βασική χημειοθεραπεία.

Αποτέλεσμα όμως ήταν ο νεαρός να αναγκαστεί να μεταφερθεί και πάλι σε δημόσιο νοσοκομείο μετά την ιδιωτική κλινική, προκειμένου ως ύστατη λύση να του χορηγηθεί δεύτερη δόση βαριάς χημειοθεραπείας.

Το σκεύασμα απουσιάζει από τα ελληνικά νοσοκομεία γιατί όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, η εταιρεία λόγω της χαμηλής τιμής αποφεύγει να φέρνει μεγάλες ποσότητες στη χώρα μας, με συνέπεια οι θεράποντες ιατροί να είναι σε απόγνωση.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που φθηνά και παλιά φάρμακα εξαφανίζονται από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής τιμής.
Πολλές εταιρείες θεωρούν μη συμφέρουσα τη διάθεσή τους και τα αποσύρουν από τη χώρα μας, ή εισαγάγουν μικρές ποσότητες.

Ωστόσο η τακτική της συνεχόμενης μείωσης τιμών έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τελικά το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα αφού υποχρεωτικά αξιοποιούνται άλλες ακριβότερες θεραπείες.

Βέβαια δεν είναι μόνο τα νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν. Κάτι που οφείλεται είτε στις μειωμένες τιμές, είτε ακόμη και στις παράνομες παράλληλες εξαγωγές. Ακόμη και απλά φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Διαβάστε ΕΔΩ τι ζητούν οι φαρμακοποιοί που συχνά πυκνά κάνουν έκκληση για μέτρα: “Φαρμακοποιοί προς ΕΟΦ: Λάβετε τώρα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων!”

Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και νέα μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της αλυσίδας των φαρμάκων μετά όμως και από την αποκάλυψη του κυκλώματος που στερούσε αντικαρκινικά φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε ποιος αποκάλυψε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα!

Στο στόχαστρο και άλλοι γιατροί και στελέχη του ΕΟΠΥΥ για την παράνομη πώληση ακριβών φαρμάκων!

Δείτε τις Φωτό των μελών του κυκλώματος που έκλεβαν αντικαρκινικά φάρμακα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button