ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανθρωπιστική κρίση και υγεία: Τα μνημόνια σε αριθμούς!

Κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ανθρωπιστική κρίση και υγεία» που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, φάνηκε ξεκάθαρα η Ελλάδα ζει μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της.

Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα έξι παιδιά ζει σε συνθήκης στέρησης στην Ελλάδα ενώ βάσει έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες, όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία 6ετία, έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Συνολικά 6,3 εκατ. Έλληνες βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, κατέχοντας την τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις, που πρόκειται να υλοποιήσει η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους απόρους 2014-2020, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με το ποσό των 333 εκατ ευρώ.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου ανέφερε ότι η αποσταθεροποίηση της οικονομίας, το υφεσιακό περιβάλλον καθώς και η οξεία δημοσιονομική προσαρμογή έχουν οδηγήσει σε:

• Μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου με 6,3 εκατ. στο όριο ή κάτω του ορίου της φτώχειας και 27% ποσοστό ανεργίας

• Απο-ασφάλιση του πληθυσμού με 3 εκατ. ανασφάλιστους

• Πρωτοφανής για τα Ελληνικά ιστορικά δεδομένα και εν καιρώ ειρήνης, μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία που υπερβαίνει το 35% το χρονικό διάστημα 2009-2015 (ισχυρό σοκ ακόμη και για τα πιο καλά δομημένα συστήματα υγείας).

• Επιδείνωση των δεικτών υγείας, ευθέως ανάλογη με την πτώση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ

• Οικονομικά, χρονικά και γεωγραφικά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το ελληνικό παράδοξο είναι ότι η χώρα μας, ενώ κατέχει τη μεγαλύτερη αναλογία ιατρού/ασθενούς, αποτελεί την 5η χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

• Όξυνση των ανισοτήτων με έντονα στοιχεία αποκλεισμού μεγάλου αριθμού ευπαθών ομάδων στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας και στη θεραπευτική τους αγωγή.

• Αύξηση της συχνότητας των χρόνιων και μολυσματικών νόσων, η οποία ασκεί ασφυκτική πίεση με αυξανόμενες ανάγκες δαπανών υγείας, σε περιβάλλον υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, δημιουργώντας εκρηκτικές συνθήκες στην ευαίσθητη ισορροπία του συστήματος υγείας.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου τόνισε επίσης ότι κρίνεται πολύ σημαντική η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, που συνεχίζει να παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, με 150 επισκέψεις μηνιαίως και τη συστηματική παρακολούθηση τουλάχιστον 500 πολιτών, καθώς και την προμήθεια της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής από το κοινωνικό φαρμακείο.

Η υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστορακου
Η υφυπουργός Παιδείας και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστορακου

Επίσης παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες και διαμεσολάβηση με το δίκτυο του κοινωνικού ιατρείου για την ανεύρεση εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο καρδιολόγος κ. Βήχας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Μ.Κ.Ι.Ε. (Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού), που λειτουργεί από το Δεκέμβριο 2011, με συνολικό δίκτυο 290 εθελοντών και πάνω από 42.000 επισκέψεις ασθενών μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε υπερβαίνουν τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αγγίζουν τα επίπεδα δεδομένων γενοκτονίας:

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία υποχώρησαν δραματικά τα τελευταία χρόνια και υπολείπονται του 5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8-9% του ΑΕΠ

• Παρατηρήθηκε αύξηση στις γεννήσεις νεκρών εμβρύων κατά 21% (2010-2012) και αύξηση περιγεννητικής θνησιμότητας ανά 1000 γεννήσεις κατά 0,15% (2012-2013)

Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας (βρεφών κάτω του έτους) ανά 10000 γεννήσεις κατά 1,1% (2010-2013) και της νεογνικής θνησιμότητας ανά 10000 γεννήσεις κατά 0,74 % (2012- 2013)

Μείωση γεννήσεων στην Ελλάδα κατά 14% (2010-2013)και αρνητική σχέση γεννήσεων / θανάτων (2010-2013) με 660 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις το 2013, πρωτόγνωρο γεγονός για τα Ελληνικά στατιστικά δεδομένα.

• Βαθμιαία σημαντική αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών από το 2007 και μετά(43% αυτών ήταν άνεργοι).

Η απούσα πολιτική πρόληψης, ο ελλιπής εμβολιασμός των παιδιών, οι ενδείξεις για αύξηση των γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down (λόγω παράλειψης της διενέργειας προγεννητικού ελέγχου) αποτελούν υγειονομικές βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Στην νέα συμφωνία-μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 προβλέπεται μείωση δαπανών για την πρόνοια κατά 0,5% ΑΕΠ σε ετήσια βάση, δηλ. μείωση 920.000.000 ευρώ κάθε χρόνο!

• 300 ανασφάλιστοι ασθενείς του ιατρείου Μ.Κ.Ι.Ε. με διαγνωσμένο καρκίνο αδυνατούν να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή λόγω οικονομικής δυσχέρειας.Εξ’ αυτών, 22 έχουν ήδη πεθάνει αβοήθητοι ενώ για μερικούς από αυτούς, ο καρκίνος ήταν θεραπεύσιμος.

• Εντυπωσιακή είναι η αλληλεγγύη των ασθενών μεταξύ τους καθώς πολλές φορές δέχονται να μοιράζονται με άλλους πάσχοντες τη θεραπευτική τους αγωγή, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για τη δική τους υγεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button