Συνεντεύξεις - Άρθρα

Έρπητας ζωστήρας: Τι είναι και πως θεραπεύεται

Γράφει ο Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα ιογενές δερματικό εξάνθημα, περιορισμένης σχετικά έκτασης, συνήθως επώδυνο, που προσβάλλει κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό ( ανοσοκατασταλμένα). Οφείλεται στην αναζωπύρωση του ιού ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα, ο οποίος αφού προκαλέσει την ανεμοβλογιά σε νεαρά ηλικία, εγκαθίσταται μόνιμα στον οργανισμό μας και παραμένει σε αδράνεια στις απολήξεις των αισθητικών νεύρων του δέρματος.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;

Συνήθως το 30% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους το νόσημα. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες αλλά η επίπτωση της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.(Το 50% των ανθρώπων που υπερβαίνουν τα 85 χρόνια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα νοσήσουν.)

ΠΟΙΟΙ/ΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Οι παράγοντες που θεωρείται σήμερα ότι εμπλέκονται στην επαναδραστηριοποίηση του ιού είναι: η μεγάλη ηλικία (συνήθως άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών), ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα , με χρόνιες παθήσεις πνευμόνων ή νεφρών, πάσχοντες από κακοήθειες (συνήθως αιματολογικές, νόσο του Hodgkin), πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή HIV λοίμωξη και βεβαίως η χρόνια κόπωση και το ψυχικό στρες μπορούν επίσης να κινητοποιήσουν το νόσημα.

Οι χημειοθεραπείες, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα κορτικοστεροειδή, η ακτινοθεραπεία και οι στατίνες (φάρμακα κατά της χοληστερίνης) θεωρούνται επίσης παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την νόσο.

ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΘΗΣΗ;

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει βλάβες απ’ όλα τα συστήματα του οργανισμού. Η οφθαλμική προσβολή και η εμφάνιση της μεθερπητικής νευραλγίας δεν είναι σπάνιες και αποτελούν τις βαρύτερες επιπλοκές. Ως μεθερπητική νευραλγία ορίζεται ο ανυπόφορος πόνος που ακολουθεί το εξάνθημα.

Διαρκεί μήνες ή χρόνια και εξουθενώνει ψυχικά και σωματικά τον πάσχοντα. Σπανιότερα η νόσος μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την εντόπισή της, περιφερική παράλυση νεύρων, εγκεφαλίτιδα, μυελίτιδα, ημιπαρεση προσώπου και σπανιότατα σε έντονα ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Ο στόχος της θεραπείας είναι τριπλός. Στοχεύουμε στην καταστολή της φλεγμονής, στον έλεγχο του πόνου και στον περιορισμό της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η χορήγηση ειδικών αντιικών φαρμάκων συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και την πιο γρήγορη ανάρρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητη είναι και η χορήγηση κορτικοστεροειδών.

Η σωστή τοπική αγωγή βοηθά επίσης στην επούλωση των δερματικών βλαβών. Δυστυχώς δύσκολα μπορούμε να πετύχουμε την οριστική εξάλειψη του ιού. Για δε την αντιμετώπιση του πόνου, χρησιμοποιούνται διάφορες κατηγορίες αναλγητικών. Τα τελευταία χρόνια έχει τυποποιηθεί εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, που κυρίως αφορά άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 60 ετών.

ΜΠΑΡΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button