Απορρόφηση σιδήρου: Πώς να την αυξήσετε μέσω της διατροφής
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι η έλλειψή του προκαλεί κόπωση, κακή απόδοση στην εργασία και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικό ρόλο στην επάρκεια του οργανισμού παίζει η απορρόφηση σιδήρου.
Υπολογίζεται, ότι οι υγιείς ενήλικοι απορροφούν περίπου το 10% έως 15%, αλλά τα ποσοστά απορρόφησης σε κάθε άνθρωπο είναι σε άμεση εξάρτηση από τα επίπεδα αποθήκευσής του στον οργανισμό.
Έτσι η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται περισσότερο όταν οι αποθήκες του σώματος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, όταν τα αποθέματα σιδήρου είναι υψηλά, η απορρόφηση μειώνεται για να υπάρξει ισορροπία στον οργανισμό.
Απαραίτητη διατροφή
Παράλληλα όπως αναφέρουν οι ειδικοί η απορρόφηση του σιδήρου επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνετε. Στο μεταξύ νεότερες μελέτες απέδειξαν ότι η πρωτεΐνη του κρέατος και η βιταμίνη C συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Άλλες τροφές που έχουν τις ίδιες ιδιότητες είναι:
Το μοσχαρίσιο κρέας και το χοιρινό κρέας
Τα πουλερικά
Ο σολομός
Καλό είναι να θυμάστε ότι τροφές που περιέχουν συστατικά όπως ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, καφεΐνη και κακάο αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: