ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Άγνωστό μου…γενόσημο! (έρευνα)

Σχεδόν άγνωστα φαίνεται πως είναι για πολλούς Έλληνες τα γενόσημα φάρμακα.Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και να υπάρχει μάλιστα και συνεχής τάση για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων, όμως για πολλούς Έλληνες τα γενόσημα είναι άγνωστα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται, έδειξε η έρευνα.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ελάχιστοι Έλληνες ζητούν γενόσημα φάρμακα παρότι θεωρούνται φθηνότερα, ενώ ακόμη και οι δανειστές πιέζουν για αύξηση της χρήσης τους προκειμένου να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Το 83% των πολιτών δεν ζητά από τον ιατρό να προτείνει γενόσημο φάρμακο σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Ωστόσο οι Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο σε ποσοστό 64%.

Όμως ανησυχητικό σχετικά με την ενημέρωση που έχουν τελικά οι ασθενείς είναι το γεγονός ότι το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό που προτείνει ο γιατρός.

Ίσως και γι αυτό το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, γεγονός που οφείλεται βέβαια και στην κρίση. Εξ ου και υπάρχουν και αρκετοί περίπου 15% που διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας. Φαινόμενο που συνδέεται και με την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους: Θα εξαφανιστούν τα ελληνικά φάρμακα!

Πότε θα πληρώνουμε ακριβότερα και πότε φθηνότερα τα φάρμακα με τις νέες τιμές!

Έρχεται το πρώτο κούρεμα στα φάρμακα! Τι αλλάζει η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας

Έρχονται άγριες εκπτώσεις στα φάρμακα νοσοκομείων -ΕΟΠΥΥ! Τι ανακοίνωσε ο Γ.Μπασκόζος

Στα τελικά παζάρια οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι με την τρόικα για τα φάρμακα! Τι προτείνουν

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button