ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άγριες πιέσεις από καθηγητές ιατρικής να μην καταργηθεί το «δίπορτο» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Όλο το παρασκήνιο

Ένα άγριο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μην καταργηθεί το «δίπορτο» για τους καθηγητές ιατρικής, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσα από νομοσχέδιο που επιχειρεί να προωθήσει καταργεί τη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι πανεπιστημιακοί γιατροί να εργάζονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δείτε ΕΔΩ τη ρύθμιση: «Τέλος η παράλληλη απασχόληση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τους πανεπιστημιακούς! Όλες οι λεπτομέρειες»

Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να μετατρέψει και τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών όπως αυτές των νοσοκομειακών, δηλαδή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έτσι θα υποχρεωθούν να κλείσουν τα ιατρεία τους ή να διακόψουν συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Άγριες πιέσεις

Ωστόσο η αλλαγή αυτή φαίνεται ότι πλήττει τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πανεπιστημιακών γιατρών και γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι πολλοί είναι αυτοί από τους πανεπιστημιακούς κύκλους που επιχειρούν να μεταπείσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην προωθήσει τη σχετική ρύθμιση.

Οι συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα πέφτουν βροχή τις τελευταίες ημέρες προς διάφορα κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ενώ αντίστοιχες πιέσεις επιχειρείται να ασκηθούν και μέσω των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Προς ώρας πάντως ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάρει επίσημη θέση για το θέμα.

Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει με κάθε μέσο την κατάργηση της διπλής ιδιότητας των πανεπιστημιακών γιατρών, παίζοντας από τα τελευταία της επικοινωνιακά χαρτιά και επιχειρώντας να υποστηρίξει το αριστερό της προφίλ.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποστηρικτής της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θέση που θα φέρει και πιο κοντά την κυβέρνηση τους δυσαρεστημένους νοσοκομειακούς γιατρούς, που χρόνια τώρα διαμαρτύρονται για το διπλό αυτό σύστημα.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι καθηγητές ιατρικής χρόνια τώρα επιδίωκαν να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο ΕΣΥ, απασχολούμενοι ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι πολύ πριν αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα, είχε αυξηθεί ο χρόνος συνταξιοδότησής τους από τα 65 έτη στα 67 έτη.
Η αλλαγή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς κύκλους καθότι είχε θεωρηθεί φωτογραφική διάταξη για να εξυπηρετηθούν ορισμένοι.

Το θέμα της κατάργησης του «δίπορτου» των πανεπιστημιακών γιατρών είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr και ουσιαστικά είχε ξεκινήσει με ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ), καθώς με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η διπλή απασχόληση έχει κριθεί παράνομη. Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη: «Τέλος το «δίπορτο» για πανεπιστημιακούς γιατρούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Τι εξετάζεται»

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση το νόμο που ισχύει τα τελευταία χρόνια, όσοι πανεπιστημιακοί ασκούν και ιδιωτικό έργο, πρέπει να κόβουν αποδείξεις για λογαριασμό του νοσοκομείου όπου ανήκουν. Κάτι βέβαια που συχνά αποφεύγεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μπλόκο» από την Ευρώπη στο νέο ΠΕΔΥ! Γιατί απειλούν να κόψουν τα κονδύλια

Στα κάγκελα οι Γενικοί Γιατροί! Φόβοι για αποκλεισμό τους από τη θεραπεία του Διαβήτη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button