ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άγριος πόλεμος Γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Η μάχη για τα χρέη

Όλα ξεκίνησαν όταν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε τους συμβεβλημένους γιατρούς πως αν διακόψουν τη δωρεάν εξέταση στους ασφαλισμένους, θα βρεθούν εκτός οργανισμού.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν ειδικά σε εκείνους τους παρόχους υγείας που χρεώνουν τους ασθενείς τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Οι γιατροί ανταπάντησαν κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καλώντας τον μάλιστα να ξεχρεώσει τους γιατρούς για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.

Ενδεικτικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε «για άλλη μια φορά τον ΕΟΠΥΥ, να πληρώσει άμεσα τις οφειλές του, στους συμβεβλημένους γιατρούς και να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές απέναντι στον ιατρικό κόσμο που συνεχίζει απλήρωτος, να στηρίζει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας».

Ωστόσο προέτρεψε τους συμβεβλημένους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες διακόπτοντας τις δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους καθώς όπως σημειώνει: «μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα νομιμότητας στη σύμβασή τους – όπως αποφάνθηκε στη σχετική της εισήγηση, για το θέμα η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ”.

Όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κακόβουλες απειλές που έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την κατάρρευση της Π.Φ.Υ.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας που βλέπουν τους γιατρούς να μαραζώνουν οικονομικά λόγω της τεράστιας αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης λέει σχετικά με τις προειδοποιήσεις του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της σύμβασης με γιατρούς: «Συνηθισμένη τακτική η εκτόξευση απειλών, με τον «ευφυή» τρόπο της προειδοποίησης, και την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα».

Πάντως περίπου 3,5 χρονιά μετά τη δημιουργία του, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατομμύρια ευρώ τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και στους άλλους ιδιώτες παρόχους.
Και αυτό επειδή το εγχείρημα δε χρηματοδοτήθηκε ποτέ ουσιαστικά με αποτέλεσμα όλοι όσοι συνεργάζονται με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας να παραμένουν απλήρωτοι επί χρόνια.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά δεν πήρε ταυτόχρονα και τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν. Ανέλαβε μόνο χρέη με συνέπεια σήμερα να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας που απειλούν με κινητοποιήσεις

Προς ΕΟΠΥΥ: Όταν η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία!

Ο Χαϊκάλης και ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα δοθούν τα χρήματα από τα Ταμεία στην Υγεία

Πότε θα εξοφληθούν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά από τον ΕΟΠΥΥ! Τι απαίτησαν οι Ευρωπαίοι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button