ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άγριος πόλεμος φαρμακοποιών κατά κυβέρνησης για το ιδιοκτησιακό! Κατεβάζουν ρολά στα φαρμακεία

Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αλλαγές που έρχονται για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί είναι στα κάγκελα καθότι κυβέρνηση και κουαρτέτο δανειστών, με νόμο που θα έρθει στη Βουλή θα επιτρέπουν ακόμη και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία.

Έρχονται τα λουκέτα στα φαρμακεία

Έτσι οι φαρμακοποιοί μετά τις συνομιλίες που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης με την ηγεσία του υπουργείου υγείας όπου δε βρέθηκε λύση, αποφάσισαν να ξεκινήσουν σκληρές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου και αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του αγώνα που ξεκινά ο κλάδος.

Η πρόταση πάντως που θα τεθεί στο τραπέζι από το ΔΣ του Συλλόγου είναι να ξεκινήσουν 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οπότε και θα είναι κλειστά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με εξαίρεση εκείνα που θα τεθούν σε εφημερία ασφαλείας.

Ταυτόχρονα ο κλάδος θα πραγματοποιεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, αλλά ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και στα σημεία όπου θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Διγλωσσία από την κυβέρνηση

Ο κλάδος εμφανίζεται έξαλλος με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των φαρμακοποιών, προστατεύοντας όσο είναι δυνατόν τα συμφέροντα του.

Ειδικότερα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι φαρμακοποιοί είχαν συμφωνήσει με τον τότε υπουργό Υγείας Π.Κουρουμπλή ότι η κυβέρνηση θα ζητούσε από τους δανειστές να διατηρούν οι φαρμακοποιοί το 51% της ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου ώστε να μην μπορούν να δημιουργηθούν αλυσίδες μεγάλων εταιρειών.

Όμως μετά τις εκλογές απεδείχθη ότι τα πάντα ήταν στον αέρα και η κυβέρνηση δε διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές ώστε να διασφαλισθεί το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Έτσι αν περάσει η ρύθμιση οι φαρμακοποιοί φοβούνται ότι στη χώρα μας θα έρθουν μεγάλες αλυσίδες από το εξωτερικό και θα αλώσουν το επάγγελμα, ανοίγοντας μεγάλα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, εξαφανίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες.   

Πάντως εκτός των άλλων ο κλάδος προτίθεται να προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να προσβάλει την απόφαση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button