Άγριο κούρεμα στη δαπάνη για τα φάρμακα με τη συμφωνία! Τι θα πληρώσουν ασθενείς-φαρμακευτικές
Άγριο κούρεμα στη φαρμακευτική δαπάνη θα φέρει μια πιθανή συμφωνία δεδομένου και του μειωμένου ΑΕΠ της χώρας μας. Ειδικότερα η κατάσταση στην αγορά φαρμάκου αναμένεται να χειροτερέψει άρδην, καθώς με βάση τους υπολογισμούς, το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 159 δις ευρώ.
Αν υπολογίσει κανείς τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ, είναι σαφές πως για τα φάρμακα δε θα είναι δυνατόν να διατεθούν πάνω από 1,59 δις ευρώ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου στο HealthReport.gr.
Κάτι βέβαια που θα ισχύσει από το 2015 και αναμένεται να συνεχισθεί και το 2016.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα «σφίξει» περισσότερο το σύστημα της συνταγογράφησης, αφού θα μπουν πιο ασφυκτικά όρια.
Στενό πλαφόν για ασθενείς
Η νέα πιθανή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα ήδη κουρεμένα 2 δις ευρώ που ισχύουν, αναμένεται να φέρει νέες ασφυκτικές πιέσεις στη συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη από τα 2 δις ευρώ που ισχύουν σήμερα, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τον ιατρικό κόσμο, τις φαρμακευτικές εταιρείες κ.α. οι οποίοι μιλούν για δαπάνη που επιφέρει ανθρωπιστική κρίση.
Η νέα μείωση της δαπάνης θα φέρει αναπόφευκτα πιο στενά πλαφόν ώστε να μην ξεφεύγουν οι αριθμοί, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr. Κάτι που για τους ασθενείς σημαίνει ότι θα μπορούν με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να προμηθεύονται τα φάρμακά τους, αφού οι γιατροί για να μην ξεπεράσουν το πλαφόν θα τα χορηγούν με το σταγονόμετρο.
Άγριο χαράτσι για εταιρείες
Από την άλλη το νέο κούρεμα στη φαρμακευτική δαπάνη θα φέρει σαρωτικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για την παραμονή σημαντικών φαρμάκων στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγραφής που διαθέτει το HealthReport.gr, η δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρουσιάζει σημαντική υπέρβαση αφού εκτιμάται στα 155 εκατ. ευρώ. Και το ζήτημα είναι πως τον μήνα Ιούνιο η υπέρβαση έφθασε στα 30 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση είχε θέσει νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση στους γιατρούς. Άγνωστο παραμένει πως δεν επέφερε συγκράτηση των δαπανών.
Όπως υπολογίζουν οι παράγοντες της αγοράς, αν συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό η συνταγογράφηση, στο τέλος του έτους η υπέρβαση θα αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή του clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση).
Την ίδια ώρα όμως το rebate υπολογίζεται στα 370 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 680 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί τελικώς στα 1,59 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι με καθαρή δαπάνη στα 2 δις ευρώ οι επιστροφές και εκπτώσεις των εταιρειών έφθασαν στα 428 εκατ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ.Γ.υπουργείου Υγείας: Τι θα είχε συμβεί στα φάρμακα αν είχαμε δεχθεί την αρχική συμφωνία!
Άρχισαν τα όργανα: Νωρίτερα για καλοκαιρινή άδεια στις φαρμακευτικές!
Σε κάθετη πτώση η φαρμακευτική δαπάνη λόγω κρίσης! Πως θα διαμορφωθεί