Φάρμακα

Άγριο “σαφάρι” των αρχών για πλαστά φάρμακα στην ελληνική αγορά! Τι εντόπισαν

Ακόμη και μέσα στον ζεστό Αύγουστο οι επιτήδειοι δεν παύουν να δραστηριοποιούνται τελικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ένα «σαφάρι» ελέγχου προκειμένου να εντοπίσουν παράνομη διακίνηση τόσο φαρμάκων υψηλού κόστους όσο και πλαστών φαρμάκων.

Πρόσφατα άλλωστε η οικονομική αστυνομία είχε βρεθεί στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που διακινούσε λαθραία ακριβά φάρμακα που προοριίζονται κυρίως για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και θα διατίθενται σύντομα και από τα φαρμακεία της γειτονιάς μετά από πρόσφατη ρύθμιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η ρύθμιση αυτή φαίνεται πως άνοιξε την …όρεξη σε διάφορους να θησαυρίσουν μέσα στον Αύγουστο διακινώντας μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού.

Ταυτόχρονα οι αρχές βρίσκονται κοντά και στον εντοπισμό αντίστοιχου κυκλώματος που προωθεί στην αγορά πλαστά φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα που μοιάζουν στη συσκευασία τους ακριβώς με τα πρωτότυπα αλλά είναι αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Βέβαια η συχνά χαμηλή τους τιμή μοιάζει ελκυστική ειδικά την περίοδο της κρίσης και οι αρμόδιοι φοβούνται πως κάποια τμήματα του πληθυσμού μπορεί να στραφούν ακόμη και σε πλαστά φάρμακα προκειμένου να μειώσουν το κόστος της θεραπείας τους.

Πρόσφατα άλλωστε ακόμη και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη τέτοιων σκευασμάτων αμφιβόλου ποιότητας στην ελληνική αγορά, τονίζοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Μέχρι σήμερα πάντως βασική πηγή διακίνησης πλαστών σκευασμάτων αποτελούσε το ίντερνετ όπου υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα (50%) είναι πλαστά ή νοθευμένα και φυσικά μη εγκεκριμένα από τις αρχές. Εκτιμάται επίσης ότι περίπου το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως Ινδία και Αφρική. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται στο 1%, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθε ακριβώς εξαιτίας της κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button