ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άγριο «χτύπημα» του υπ.Υγείας στους μικροβιολόγους! Πως τους στέλνει ξανά στα θρανία

Στα θρανία θα κληθούν να καθίσουν έμπειροι επαγγελματίες μικροβιολόγοι καθώς με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, ενοποιείται η ειδικότητα της μικροβιολογίας και της βιοπαθολογίας και μετονομάζεται σε ιατρική βιοπαθολογία, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι μικροβιολόγοι ειδικά των παλαιότερων χρόνων που είχαν κάνει ειδικότητα μόνο 4 χρόνια, θα πρέπει τώρα να καθίσουν στα θρανία για να λάβουν άλλο ένα 12μηνο εκπαίδευση στην παθολογία.

Και αυτό δεδομένου ότι η ειδικότητα της μικροβιολογίας στο παρελθόν ήταν 4 χρόνια ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε 5 χρόνια και ονομάστηκε βιοπαθολογία.

Δείτε ΕΔΩ το επίμαχο απόσπασμα της διάταξης:

Μάλιστα όπως προβλέπει η τροπολογία, οι ιατροί βιοπαθολόγοι που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε μικροβιολογικά εργαστήρια για τουλάχιστον 4 χρόνια, λαμβάνουν τη νέα ενιαία ειδικότητα χωρίς εξετάσεις με απόφαση του ΚΕΣΥ.

Και εδώ ξεκινά η αναστάτωση για τους παλιούς μικροβιολόγους, καθότι οι νέοι που θα λάβουν τον τίτλο με έγκριση του ΚΕΣΥ, θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για χιλιάδες ιδιώτες μικροβιολόγους που θα επιστρέψουν στα θρανία για 12 μήνες, αφήνοντας πίσω οικογένεια και εργαστήρια τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πληγεί από τα συνεχόμενα κουρέματα και τις εκπτώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Μη ιατρικά επαγγέλματα γίνονται…ιατρικά

Όμως οι εργαστηριακοί γιατροί ερμηνεύουν άλλο ένα σημείο της τροπολογίας, που έχει βγάλει στα κάγκελα τον κλάδο. Όπως λένε στο HealthReport.gr: «το παράδοξο του πράγματος είναι με βάση την τροπολογία ότι η Κλινική Βιολογία και η Βιολογική Χημεία που δεν είναι κλάδοι της ιατρικής, ενσωματώνονται στην …ιατρική και γίνονται τμήμα της ιατρικής βιοπαθολογίας».

Ο κλάδος των μικροβιολόγων είναι στα κάγκελα καθώς όπως λένε στο HealthReport.gr, μετά από χρόνια εμπειρίας η ειδικότητά τους υποβαθμίζεται ενώ θα κληθούν να αποδείξουν και τα αυτονόητα. Να εκπαιδευτούν δηλαδή από την αρχή στα νοσοκομεία, προκειμένου να γίνουν κλινικοί μικροβιολόγοι. 

Άλλωστε με βάση τις προβλέψεις των μικροβιολόγων στο HealthReport.gr, θα πρέπει να εργασθούν ουσιαστικά χωρίς αποδοχές στα νοσοκομεία, για να καλύψουν τη διαφορά στην εκπαίδευση της ειδικότητας και να μπορέσουν να έχουν τον τίτλο της κλινικής βιοπαθολογίας.

Δείτε τι προβλέπει εκτός των άλλων η διάταξη για την εκπαίδευση. 

Διαγνωστικά εργαστήρια και από τους αιματολόγους

Στο μεταξύ άλλο ένα άρθρο της διάταξης, που προκαλεί το έντονο εκνευρισμό των μικροβιολόγων, είναι το γεγονός,  ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα και στους αιματολόγους, που ουσιαστικά είναι κλινικοί γιατροί, να ανοίγουν διαγνωστικά εργαστήρια.

Δείτε παρακάτω την επίμαχη διάταξη:

Αίσθηση προκαλεί πάντως στους γιατρούς το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που προωθεί τη συγκεκριμένη διάταξη είναι συνάδελφός τους γιατρός μικροβιολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παζάρια για τα «κουρέματα» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Κρίσιμες συναντήσεις στον ΕΟΠΥΥ

Προς κατάρρευση τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια! Τι φέρνει το κούρεμα στις εξετάσεις

Στη δικαιοσύνη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τα κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button