ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άδεια οπλοφορίας και με χαρτί από Γενικό Γιατρό! Οι αντιδράσεις των ψυχιάτρων

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργείου Υγείας από δω και στο εξής θα μπορούν και οι Γενικοί Γιατροί να γνωματεύουν και να χορηγούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, σχετικά με το αν ένας πολίτης είναι σε θέση να κρατήσει όπλο.

Μέχρι στιγμής τέτοιο δικαίωμα είχαν μόνο οι ψυχίατροι, οι νευρολόγοι αλλά και οι παθολόγοι. Μπορεί όμως η απόφαση να χαροποίησε τους Γενικούς Γιατρούς, αλλά ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των ψυχιάτρων.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα με νόμο του 1994 ανάμεσα στα άλλα έγγραφα που απαιτούνται για την άδεια οπλοφορίας, απαραίτητο είναι πιστοποιητικό Ιατρού ειδικότητας Νευρολόγου – Ψυχιάτρου ή Παθολόγου, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του αιτούντα την άδεια.

Η αλλαγή ήρθε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας που απεφάνθη με απόφαση της ότι γίνονται αποδεκτά και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από ιατρούς Γενικής Ιατρικής.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε προσφύγει στο υπουργείο Υγείας πολλές φορές η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής αλλά και η ΕΛΕΓΕΙΑ.

Ήδη μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία ενέκρινε πιστοποιητικό για οπλοφορία από Γενικό Γιατρό. Δείτε παρακάτω το έγγραφο

όπλα

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε να αποκαθίσταται ένα κενό του νόμου σε σχέση με την ικανότητα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού να κρίνει την κατάσταση της ψυχικής υγείας αιτούντων άδεια οπλοφορίας» σημειώνει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ανάργυρος Μαριόλης.

Εξηγεί μάλιστα ότι οι περισσότερες άδειες αφορούν στην περιφέρεια για κυνηγετικά όπλα ενώ οι Γενικοί Γιατροί είναι αυτοί που γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας των πολιτών στην περιφέρεια:

όπλο

«Η απόφαση αυτή διορθώνει τον παραλογισμό του απαρχαιωμένου νόμου, που επιτρέπει την αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των αιτούντων άδεια οπλοφορίας από παθολόγους, που δεν εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική και την απαγορεύει στους Γενικούς Ιατρούς, που εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική επί τρίμηνο…»

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, η συντριπτική πλειοψηφία αιτήσεων άδειας οπλοφορίας αφορά κυνηγετικά όπλα και όχι πυροβόλα και η πλειοψηφία των κυνηγών βρίσκεται στην ύπαιθρο μακριά από εξειδικευμένους ψυχιάτρους. Οι αιτούντες άδεια οπλοφορίας εξοικονομούν χρόνο και χρήμα επισκεπτόμενοι τον ιατρό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Όσον αφορά το επιστημονικό υπόβαθρο της απόφασης και το αν ο ιατρός Γενικής Ιατρικής μπορεί να αξιολογήσει τη ψυχική κατάσταση του αιτούντα άδεια οπλοφορίας, πρέπει να τονίσουμε πως πολλές φορές ο ιατρός αυτός είναι σε πλεονεκτική θέση ακόμα και σε σχέση με τον εξειδικευμένο ψυχίατρο.

Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το ότι ο Γενικός/ Οικογενειακός Γιατρός γνωρίζει τον ασθενή μέσα στο κοινωνικό, οικογενειακό, πολιτισμικό του περιβάλλον και αναπτύσσει μαζί του μια μακρόχρονη, αμφίδρομη σχέση. Έτσι δυνατόν να γνωρίζει πως ο αιτούντας άδεια έχει οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας, πρόσφατα είχε μια σημαντική απώλεια (σχέση, εργασία κλπ), στο παρελθόν είχε παρουσιάσει αυτοκτονικό ιδεασμό, είχε επιδείξει επιθετικότητα, είχε προβεί σε πράξεις βίας, έκανε κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, είχε διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή κλπ.» καταλήγει μεταξύ άλλων στο HealthReport.gr o Ανάργυρος Μαριόλης.

Στα κάγκελα οι ψυχίατροι

Στο μεταξύ όμως οι ψυχίατροι που ενημερώθηκαν για την απόφαση, αμφισβητούν πλήρως την ικανότητα των Γενικών Γιατρών να κρίνουν την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου που θα λάβει άδεια οπλοφορίας. Μάλιστα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναμένεται να αντιδράσει και επισήμως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ήδη ο αν. καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης σημειώνει στο HealthReport.gr: «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και άπτεται της δημόσιας υγείας αλλά και της δημόσιας τάξης και ασφαλείας.

Το βασικό ερώτημα ουσίας είναι κατά πόσον οι συνάδελφοι Γενικοί Ιατροί, αλλά όχι μόνον αυτοί, μαζί τους και οι Νευρολόγοι και οι Παθολόγοι, έχουν την επιστημονική επάρκεια να προβαίνουν σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις και να υπογράφουν τέτοιου είδους γνωματεύσεις».

Διαβάστε ΕΔΩ εκτενές άρθρο του καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνου Φουντουλάκη για το θέμα των γνωματεύσεων για οπλοφορία: “Οπλοφορία με ελαστικές προϋποθέσεις ή μάχη ρουσφετιών στην κυβέρνηση;

όπλα

Πάντως ο αν.καθηγητής ψυχιατρικής αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην είναι νόμιμη: «Άρα με όσα αυτή τη στιγμή μπορώ να ξέρω, υπάρχει μια μονομερής και μάλλον όχι σύννομη απόφαση της Γεν Δνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιείται απ’ ευθείας στην Ελληνική Αστυνομία παρακάμπτοντας του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εκτιμώ ότι η ΕΛΑΣ όχι μόνο δεν υποχρεούται να την εφαρμόσει άλλα καθώς δε φαίνεται σύννομη, υποχρεούται να μην την εφαρμόσει, και όποιες πράξεις προκύψουν από τυχόν εφαρμογή της είναι άκυρες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button