ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων από τα εμβόλια της ιλαράς! Τι φταίει

Είδος προς εξαφάνιση φαίνεται ότι αποτελεί το εμβόλιο της ιλαράς, η ζήτηση του οποίου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα στην χώρα μας.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται ψάχνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο το πολύτιμο εμβόλιο ή να περιμένουν από τον δικό τους φαρμακοποιό να τους το βρει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ιλαρά και τον εμβολιασμό: Όλες οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπ. Υγείας

Ενόψει αυτής της κατάστασης, ο προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος κάλεσε τον ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια τους στην αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “δυστυχώς οι εκκλήσεις προς εμβολιασμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση”.

Καταλήγοντας η πρόεδρος του ΙΣΠ απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς (ΥΥΚΑ, ΕΟΦ) να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια των εμβολίων κατά της ιλαράς στην αγορά και να προστατευθούν άμεσα οι επαγγελματίες υγείας και ο πληθυσμός των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που χρήζουν εμβολιαστικής προστασίας.

Τι φταίει

Εδώ και αρκετό καιρό οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμβολίου για την ηπατίτιδα B, το οποίο είναι σε έλλειψη πάνω από ένα χρόνο.

Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης “το πρόβλημα είναι παλιό και παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παραμένει άλυτο και βασανίζει τους ασθενείς. Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών, οι οποίες ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα κρούσματα ιλαράς στο Θριάσειο Νοσοκομείο! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ιλαρά: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button