ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άρον άρον σύμβαση Κουρουμπλή με τις ιδιωτικές κλινικές λίγο πριν την κάλπη!

Σε εξόφθαλμες προεκλογικές ρυθμίσεις προχωρά τα τελευταία 24ωρα ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τι κι αν εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών διαμαρτύρονταν για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ που έληγαν. Τι κι αν οι ασθενείς δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξόφθαλμα, περίμενε όπως φαίνεται να προκηρυχθούν οι εκλογές για να ανακοινώσει νέες συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές στις οποίες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ κάνοντας χρήση ακόμη και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας χωρίς επιπλέον χρέωση όπως και των υπηρεσιών ακτινοθεραπείας.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας λίγο πριν ορκιστεί η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση: «Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους των Ιδιωτικών Κλινικών συμφωνήθηκε και υπεγράφη νέο σχέδιο σύμβασης με το οποίο για πρώτη φορά δημιουργείται ένα λειτουργικό και επωφελές πλαίσιο για τους ασφαλισμένους συμπολίτες μας».

Συγκεκριμένα με τη σύμβαση:

1. διασφαλίζεται ένας εξαιρετικά σημαντικός αριθμός κλινών ΜΕΘ, 120 περίπου κατ΄ ελάχιστο, για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι οποίες εντάσσονται στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ-ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ. Οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται στις ως άνω ΜΕΘ δεν θα επιβαρύνονται με παραπάνω χρεώσεις.

2. Παρέχεται η δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ΄ θέσης, χωρίς παραπάνω χρεώσεις, δυνατότητα που δεν εξασφαλιζόταν με τις προηγούμενες συμβάσεις.

3. Για πρώτη φορά οι ιδιωτικές κλινικές θα αποζημιώνουν για την διάθεση και διακίνηση φιαλών αίματος που γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μέχρι σήμερα όλο το κόστος το επωμιζόταν το δημόσιο.

Τέλος, σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως εμβολισμοί, ακτινοθεραπείες, και διακαθετηριακές βαλβίδες θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό χωρίς να επιβαρύνονται οι ασθενείς με επιπλέον χρεώσεις, κάτι που δεν ίσχυε με τις συμβάσεις του παρελθόντος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button