ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άρση μέτρων: Πότε και πως θα επιβάλλεται νέο λουκέτο

Καθημερινά θα παρακολουθούν οι επιστήμονες την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης αλλά και του μοντέλου R0 που δείχνει τη μεταδοτικότητα του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκειμένου να αποφαίνονται σε ποια επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας.

Από την επιδημιολογική αυτή πορεία αλλά κυρίως από τον δείκτη R0 που ενισχύθηκε πρόσφατα με την πρόσθεση νέων μαθηματικών μοντέλων (αριθμός κρουσμάτων, θάνατοι κ.λ.π.) θα κρίνουν οι ειδικοί της επιτροπής εάν θα πρέπει να επιβάλλονται νέα κλεισίματα. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Τι είναι δείκτης RO που επικαλέστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας – Τι δείχνει για την Ελλάδα»

ο νέος κορονοϊός

Τοπικά λουκέτα

Σύμφωνα και με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα παρακολουθείται μέρα μέρα από τους επιστήμονες και ανάλογα μπορεί να τίθενται νέοι περιορισμοί.

Ειδικότερα στην περίπτωση που διαπιστώνεται νέο κρούσμα για παράδειγμα σε ένα σχολείο ή άλλη δομή, τα λουκέτα τα επιβάλλονται τοπικά και περιορισμένα και όχι σε ολόκληρες περιοχές όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

ο νέος κορονοϊός

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πλέον με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελεγχθεί η επιδημία καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι σταθεροποιημένα και δεν υπάρχει προς ώρας τουλάχιστον νέος κίνδυνος, μεταφέρουν στελέχη της επιτροπής στο HealthReport.gr.

Ωστόσο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σε μία περιοχή υπάρχουν ξαφνικά πολλά κρούσματα, η καραντίνα δεν αποκλείεται να επιβάλλεται σε μεγαλύτερη έκταση.
Εξάλλου σύμφωνα με τον καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδη Βατόπουλο «Είναι βέβαιον ότι την περίοδο αυτή θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αφού από την πλήρη απραξία θα περάσουμε στην άρση των μέτρων».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button