ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Άρχισαν οι διαμαρτυρίες για τις αλλαγές στα φάρμακα! Τι λένε οι φαρμακοβιομήχανοι. Τι απαντά ο υπουργός

Την ώρα που ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της βουλής υπεραμυνόταν των αλλαγών που περιλαμβάνει στον τομέα των φαρμάκων το πολυνομοσχέδιο, οι φαρμακοβιομηχανίες ήταν στα κάγκελα. Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλαγές περιλαμβάνει στα φάρμακα το σχέδιο νόμου: «Πως θα αξιολογούνται και θα αποζημιώνονται τα νέα φάρμακα! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο»

Η νέα έντονη διαφωνία που ξεκινά μεταξύ των δύο πλευρών σχετίζεται με την κατάργηση της επιτροπής φαρμάκων που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργησή της. Κατά τον Ανδρέα Ξανθός μάλιστα η κατάργηση κάνει πιο «καθαρές» τις συνθήκες τιμολόγησης των φαρμάκων. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή: «Γίνεται πιο διαφανής η διαδικασία Τιμολόγησης και Ανατιμολόγησης των Φαρμάκων, καταργώντας την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας που ήταν ένας μηχανισμός παρέμβασης στην τελική φάση της διαμόρφωσης του Δελτίου Τιμών, μετά τη διαβούλευση του ΕΟΦ με τη φαρμακοβιομηχανία».

Άλλη άποψη βέβαια έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες επισημαίνουν μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΦΕΕ): «Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button