ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άρχισε ο διάλογος για νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με όλες τις πληρωμές

Η έναρξη του διαλόγου έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης βέβαια αποσαφηνίστηκε και το θέμα των πληρωμών. Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί πληρώθηκαν στο …παρά πέντε και λίγο πριν ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους που είχαν προαναγγείλει για τις 25 Ιανουαρίου.

Προς ώρας πάντως θα εισπράξουν 3 μήνες ενώ με βάση των δεσμεύσεων του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί η πληρωμή για άλλους δύο μήνες που θα καταβληθούν το Φεβρουάριο.

Πάντως σε ότι αφορά την καταβολή του 10% που εκκρεμεί από το 2012, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου «ενημερωθήκαμε ότι προέκυψαν αντικειμενικές δυσκολίες εκκαθάρισης και χρηματοδότησης, και ότι πρόκειται σύντομα να παρθεί πολιτική απόφαση του τρόπου οριστικής περαίωσης όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2010, συμπεριλαμβανομένου και του υπολειπόμενου 10%, με σχέδιο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του δανείου που θα λάβει η χώρα».

Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Να σημειωθεί πως ενώ η κυβέρνηση είχε σκοπό να ζητήσει νέες εκπτώσεις από τους παρόχους για να καταβάλει το 10% του υπολοίπου από το 2012, ώστε να μη γίνει καν εκκαθάριση, τελικώς όμως η διαδικασία κόλλησε στο ρευστό. Έτσι αναγκάζεται τώρα να περιμένει την επόμενη δόση από τους τροϊκανούς για να αποπληρώσει τα χρέη του ΕΟΠΥΥ εάν και …εφόσον.
Δείτε ΕΔΩ τι είχε σχεδιαστεί που έμεινε στα χαρτιά: «ΕΟΠΥΥ: Αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα από το 2012 με νέο ψαλίδισμα!»

Τα διαγνωστικά

Στο μεταξύ ότι πήραν πήραν όσοι παρέχουν ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς όπως επεσήμανε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στους εκπροσώπους της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, δεν προβλέπεται άλλη πληρωμή του έτους 2015 λόγω clawback rebate με μία δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων που κυμάνθηκε στα 530-540 εκατ. Όσο για την πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ όμως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr ότι τελεσίγραφο της τρόικας προβλέπει πως αν δε μειωθεί άμεσα η δαπάνη έως το τέλος Φεβρουαρίου θα επιβληθεί νέο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ποσοστό 68%. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο ΕΔΩ: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».

Με βάση την πληροφόρηση που δόθηκε στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λόγω του ότι υπάρχει μνημονιακή πίεση για περαιτέρω υποκοστολόγηση των εξετάσεων στο 68%, «που είναι σαφώς κάτω του κόστους της άρτιας διενέργειας πολλών αναλύσεων» όπως σημειώνει η κ.Μαστοράκου, ο Οργανισμός σε εντατικές συσκέψεις, θα προβεί άμεσα σε κοστολογική εκτίμηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την ορθολογική διαχείριση της συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί η συνολική διαγνωστική δαπάνη με δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική που να εγγυάται τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών και τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης.

Οι νέες συμβάσεις με τους γιατρούς

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και διοίκησης ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί κατέθεσαν τις βασικές αρχές τους σχετικά με το πλαίσιο των συμβάσεων που στηρίζεται στο σχέδιο Σουλιώτη που είχε κατατεθεί στο παρελθόν.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, άνοιγμα των συμβάσεων στους νέους ιατρούς και ευέλικτη πρόταση αναδιανομής του πλαφόν των επισκέψεων μετά από αίτηση – δήλωση του συμβεβλημένου ιατρού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης μέτρα πρόληψης, ελέγχου και επίλυσης των προβλημάτων και στρεβλώσεων στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button