Ειδήσεις Υγείας

Άτυπη πνευμονία: Ποια είναι τα σημάδια SOS;

Η πνευμονία διακρίνεται σε τυπική και άτυπη. Τυπική είναι αυτή που προκαλείται από βακτήρια, ενώ η άτυπη εκδηλώνεται και από άλλους μικροβιακούς παράγοντες, όπως μυκοπλάσματα, ιούς, μύκητες, παράσιτα.

Συμπτώματα

Υψηλός πυρετός με ρίγη
Έντονος βήχας
-Πόνοι σε όλο το σώμα που ενίοτε συνοδεύονταιμε δύσπνοια και ταχυκαρδία
Κεφαλαλγία
Μυαλγία
Εξανθήματα

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της πνευμονίας μπορούν να είναι πολύ σοβαρές και να στοιχίσουν τη ζωή του ασθενούς. Η εμφάνιση τους εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, αλλά και από το μικρόβιο που είναι κάθε φορά υπεύθυνο.

Οι επιπλοκές μπορεί να περιορίζονται στο θώρακα με συλλογή υγρού ή πύου γύρω από τους πνεύμονες και το πνευμονικό απόστημα.
Μείζονος σημασίας είναι και η επέκταση της λοίμωξης στην καρδιά προκαλώντας περικαρδίτιδα (συλλογή υγρού στο σάκο που περιβάλλει το μυοκάρδιο) ή ενδοκαρδίτιδα.

Θεραπεία

Οι νεαροί και υγιείς έχουν άριστη πρόγνωση. Αντίθετα οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ταλαιπωρούνται για μεγαλύτερο διάστημα και κινδυνεύουν από επιπλοκές της νόσου.
Για την αντμετώπιση της  οι ειδικοί γιατροί  χορηγούν αντιβιοτικά  και άλλα φάρμακα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και έναρξη ενδοφλέβιας αγωγής καθώς και υποστήριξη με οξυγόνο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button