Ειδήσεις Υγείας

Έκζεμα: Tips για να σταματήσει η φαγούρα

Τα συμπτώματα που δεν αφήνουν σε ησυχία τους πάσχοντες είναι η γενική ξηρότητα του δέρματος, η ερυθρότητα και η φλεγμονή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας το ατοπικό έκζεμα μπορεί να παρουσιάσει έξαρση γρήγορα και στη συνέχεια να ηρεμήσει, ή να παραμένει σταθερό και να εξελίσσεται αργά.
Η εμφάνιση του εκζέματος μπορεί να ποικίλλει με την ηλικία. Στα μικρά βρέφη είναι πιθανόν το έκζεμα να εντοπίζεται στις παρειές (μάγουλα), στο μέτωπο, στο ινίο (πίσω και κάτω μέρος της κεφαλής) ή στους βραχίονες, ενώ σε μεγαλύτερα βρέφη εντοπίζεται συχνότερα στα βλέφαρα, στους λοβούς των αφτιών, στους καρπούς ή στους αστραγάλους. Στους ενηλίκους μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος.

Μάθετε τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε άμεσα

Μην ξύνεστε

Το έκζεμα προκαλεί έντονη φαγούρα με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να αντισταθούν στο ξύσιμο. Αν θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά καλό είναι να τους κόβετε τα νύχια ή να τους φοράτε γάντια στον ύπνο για να μην τραυματίζονται.

Όχι στο ζεστό νερό

Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με καυτό νερό αφού  είναι δυνατόν να στεγνώσει το δέρμα  και έτσι να το κάνει πιο ευαίσθητο στο έκζεμα.
Επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό και καλό είναι να αποφεύγονται τα  πολύ σκληρά ή  αρωματικά σαπούνια ή αφρόλουτρα.
Επίσης μην κάνετε απολέπιση για όσο καιρό διαρκεί το έκζεμα

Απαραίτητα Ενυδατική

Ο πιο κοινός τύπος εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλύνετε το δέρμα σας και να το διατηρείτε ενυδατωμένο.
Μη ξεχνάτε να απλώνετε μαλακτικές κρέμες αμέσως μετά το μπάνιο.

Έκζεμα και το άγχος

Δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά το άγχος μπορεί να φουντώσει το έκζεμα.
Σίγουρα το να διαχειριστείτε το άγχος δεν είναι εύκολη υπόθεση  αλλά υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε το στρες:  Ασκηθείτε
Κάντε τεχνικές χαλάρωσης
Χαλαρώστε

Προσοχή στη θερμοκρασία

Το πολύ ζεστό ή το  πολύ κρύο μπορεί να χειροτερέψει το έκζεμα.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέρμα εκτίθεται στην οικιακή θέρμανση και η χαμηλή υγρασία που μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και φαγούρα. Αποφύγετε τη βαριά παπλώματα που σας κάνουν να ιδρώσετε όσο κοιμάστε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button