Η φωνή του ασθενούςΦάρμακα

Έκκληση για άμεση πρόσβαση των ασθενών με Ηπατίτιδα C στις νέες θεραπείες

Δύο χρόνια μετά την έλευση των νέων θεραπειών στην Ελλάδα και λιγότεροι από 1.000 ασθενείς, ετησίως, ξεκινούν θεραπεία με αυτές. Τα μέλη της Hepaction επισημαίνουν ότι τα κριτήρια πρέπει να διευρυνθούν, τόσο σε επίπεδο σταδίου της νόσου όσο και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, όπως αιμορροφιλία, θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, συλλοίμωξη με τον ιό HIV, κ.α., οι οποίοι έχουν συχνά αντένδειξη στη χορήγηση ιντερφερόνης-άλφα και/ή ριμπαβιρίνης, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή.

Υπήρξε ηχηρή η δέσμευση του Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες με σκοπό τη μείωση των τιμών και τη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Δυστυχώς, από τις αρχές του 2014 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες να έχουν μόνο οι ασθενείς σταδίου ίνωσης F4 (κίρρωση) και ασθενείς σταδίου ίνωσης F3, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει παλιότερα θεραπευτικά σχήματα και έχουν αποτύχει.

Οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C αναμένουν τη διεύρυνση των κριτηρίων για να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Περαιτέρω αναμονή ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπλοκές που επιφέρει η νόσος στη ζωή των ασθενών: κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Προφανής είναι επίσης και η επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων που θα κληθούν να τις αποζημιώσουν.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-4

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. “Λαϊκό”, αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και μέλος της Hepaction επισήμανε ότι «Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C την τελευταία διετία είναι εντυπωσιακές, αφού μπορούμε πλέον να εκριζώσουμε αυτή τη χρόνια ιογενή λοίμωξη με βραχύχρονες, εύκολες και ασφαλείς θεραπείες σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Γι΄ αυτό, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες ώστε αυτές οι εκπληκτικές θεραπείες να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επιτύχουμε εξάλειψη της λοίμωξης και των δυσμενών συνεπειών της».

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης Κοσκίνας, καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας ΕΚΠΑ, Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, μέλος της Hepaction, σημείωσε ότι «στόχος είναι η θεραπεία όλων των ασθενών με Ηπατίτιδα C ακόμα και αυτών με ήπια ηπατική νόσο και οι λόγοι είναι: η πρόληψη ανάπτυξης σοβαρής μορφής ηπατοπάθειας (κίρρωση) και του συσχετιζόμενου με αυτή καρκίνου, η μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη ή επιδείνωση άλλων νοσημάτων, η μείωση της μεταδοτικότητας σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου, η αποκατάσταση του αισθήματος ευεξίας και η άρση της αβεβαιότητας για το μέλλον».

Η κα Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία επισήμανε ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 άτομα με θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) και εξ’ αυτών περίπου 2.500 είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι σημειώνοντας ότι «περίπου το 50% μολύνθηκε μέσω του αίματος με Ηπατίτιδα C σε νεαρή ηλικία και σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 800 – 1.000 άτομα ζουν και με Ηπατίτιδα C».

Η κα Μυρίλλα ανέφερε ότι η εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος στην Ελλάδα είχε εγκληματική καθυστέρηση 10 ετών και από το 2008 που εφαρμόστηκε δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα και συμπλήρωσε ότι «στο παρελθόν οι περισσότεροι ασθενείς ακολούθησαν θεραπείες με πολλές επιπλοκές, ενώ ελάχιστοι θεραπεύτηκαν. Λόγω της συννοσηρότητας και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου ήπατος από την αιμοσιδήρωση που έχουν οι ασθενείς από την κύρια νόσο, υπάρχει ραγδαία αύξηση των θανάτων από ηπατοκυτταρικό καρκίνο, οι οποίοι φτάνουν περίπου τους 100 την τελευταία πενταετία».

Ο κ. Μάριος Ατζέμης, μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς και τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και να παρέχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε όλους τους ασθενείς που ζουν με συλλοίμωξη HIV και Ηπατίτιδας C, και όχι μόνο σ’ αυτούς που φτάνουν στο στάδιο κίρρωσης καθώς, όπως τόνισε «οι άνθρωποι με HIV και Ηπατίτιδα C φτάνουν ταχύτερα στο στάδιο της κίρρωσης και γι’ αυτό άλλωστε οι κατευθυντήριες οδηγίες επιμένουν στη σημασία της πρόσβασης στις νέες θεραπείες». Ο κ. Ατζέμης σημείωσε ότι πληθυσμός – κλειδί είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και ότι οι άνθρωποι με HIV που παρουσιάζουν συλλοίμωξη με Ηπατίτιδα C είναι πάρα πολλοί. Το 2014 το ποσοστό HCV στους χρήστες που απευθύνθηκαν στα προγράμματα απεξάρτησης και υποκατάστασης κυμάνθηκε από 67 έως 74%, ανάλογα με την πηγή των στοιχείων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button