ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό! Ανοίγουν νέα εργαστήρια ελέγχου

 

Σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς θέλω να πω και δημόσια συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Νομίζω έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό.

Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού.

Αλλά θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όλοι να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών.

Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι: Να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε βέβαια -όπως έχετε πει πολλές φορές- ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης.

Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντοντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση μετά και την αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων, ενώ τεθηκαν επί τάπητος και οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Νέα εργαστήρια

Στο μεταξύ ανοίγουν στην Κρήτη και την Πάτρα νέα εξειδικευμένα εργαστήρια προκειμένου να ελέγχονται όλα τα δείγματα από ύποπτα κρούσματα που φθάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η διασπορά του ιού στην χώρα διερευνάται διεξοδικά, ενώ οι πολίτες που σπεύδουν προς έλεγχο δίνοντας δείγμα, πολλαπλασιάζονται.

Γεγονός βέβαια που δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στο σύστημα υγείας, αφου οπως προκύπτει, τα τρια εξειδικευμένα κέντρα για τον έλεγχο του κοροναϊού δεν επαρκούν.

Γι αυτό και ενισχύεται ο εργαστηριακός τομέας στην Πάτρα (Πανεπιστημιακό Ρίο) και την Κρήτη (ΠΑΓΝΗ). Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ αρχικά χρειάζονταν μόλις δύο με τρείς ώρες για να ελεγχθούν τα δείγματα απο τα ύποπτα περιστατικά, πλέον απαιτούνται ακόμη και τρεις ημέρες λόγω ακριβώς του φόρτου εργασίας.

Στο σπίτι τους οι μαθητές από το Λονδίνο

Στο μεταξύ οι 100 μαθητές που επέστρεψαν από εκδρομή στο Λονδίνου που φοιτούν στο Κολλέγιο του Ψυχικού, θα παραμείνουν στο σπίτι για παρακολούθηση καθώς δεν κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

Οι μαθητές που επέστρεψαν από Αγγλία ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο.

Βρέθηκαν καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ’ οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου.

Κάποια παιδιά που παρουσίασαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους. Πάντως για να μην υπάρξουν ανάλογες ανησυχίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακοπούν οι εκδρομές των σχολείων στο εξωτερικό. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “Κοροναϊός: Τέλος οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό! Οι οδηγίες Κικίλια”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button