ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έκτακτη σύσκεψη στο υπ.Υγείας για την ελονοσία! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με όλους τους υγειονομικούς φορείς όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κ.α. θα συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα των ελλείψεων του αίματος που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα λόγω καλοκαιριού, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με αφορμή το θέμα της ελονοσίας που ξέσπασε στη χώρα.

Συνεχίζεται η κόντρα για την ελονοσία

Στο μεταξύ όμως συνεχίζεται η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα κρούσματα της ελονοσίας.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να δηλώνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περιορισμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ελεγχόμενος.

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης μιλά για σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια Υγεία επειδή δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Βέβαια η «υπόθεση ελονοσία» έχει λάβει άλλες διαστάσεις δεδομένου πως τοπικοί άρχοντες καταφέρονται κατά του Γιώργου Πατούλη λόγω βέβαια και της διάστασης που λαμβάνει το θέμα και μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό αλλά και στην τουριστική κίνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τοπικοί άρχοντες της ΝΔ έχουν καταφερθεί κατά του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που πρόσκειται επίσης στη Γαλάζια παράταξη.
Πάντως δε φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον η ελονοσία να προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας δεδομένου ότι και τα κρούσματα προς ώρας είναι περιορισμένα.

κουνούπια

Ωστόσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά ενημέρωση επίσημη από το υπουργείο Υγείας για την κατάσταση της ελονοσίας στη χώρα.
Δείτε ΕΔΩ που έχουν εμφανιστεί κρούσματα στη χώρα αλλά και όλα τα μέτρα προστασίας: «Ελονοσία: Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν κρούσματα! Τι πρέπει να προσέχουμε»

Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε για το θέμα της ελονοσίας επεσήμανε: «Τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, όπως τα πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενα πολιτικής αντιπαράθεσης και κομματικής εκμετάλλευσης.

Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπεύθυνες προτάσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου η Δημόσια Υγεία και η Πρόληψη να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα στην ασκούμενη πολιτική υγείας κάτι που δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει δυστυχώς, παρά τις επιπρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Με αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, η καθυστέρηση των διαγωνισμών για τους ψεκασμούς ή η μη ολοκλήρωση τους όπως συνέβη στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, παρά την ταξιδιωτική οδηγία που έχει βγει εδώ και χρόνια για την Πελοπόννησο. Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου «Μερόπη» για την ελονοσία, αλλά και η κριτική θεώρηση της αποτελεσματικότητας του, είναι ένα από τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Πολιτεία, καθώς και η ενίσχυση κάθε Περιφέρειας για την ανάπτυξη υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας – Πρόληψης».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button