
Έκτακτο σχέδιο των Φαρμακοβιομηχανιών για χρεωκοπία της Ελλάδος! Τι προβλέπει
Ένα έκτακτο σχέδιο για την πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ ή με διπλό νόμισμα, έχουν ετοιμάσει ήδη οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σε συνεργασία με τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς του κλάδου.
Το έκτακτο σχέδιο για την αγορά φαρμάκου, που παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr, προβλέπει σειρά κινήσεων και ενεργειών για να διασφαλισθεί τόσο η επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο, όσο και για την προστασία των εταιρειών. Όλα αυτά βέβαια εάν συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός και η χώρα είτε βρεθεί εκτός ευρώ είτε αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ένα διπλό νόμισμα.
Το σχέδιο δράσης είναι ήδη έτοιμο από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) και θα πρέπει να ακολουθηθεί και από τον αντίστοιχο τοπικό ΣΦΕΕ της χώρας μας. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις συσκέψεις και με την Κομισιόν για να μπουν και οι τελευταίες πινελιές, ενώ στο 5 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει ο EFPIA προκειμένου να συζητήσει λεπτομερώς το πλάνο δράσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.
Μία ημερομηνία άλλωστε κατά την οποία θα έχει κριθεί ουσιαστικά εάν η Ελληνική κυβέρνηση θα τα …έχει βρει ή όχι με τους δανειστές. Εξάλλου στις 4 Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.
Τι θα συμβεί στην πιθανότητα GREXIT με τα φάρμακα
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατά την επεξεργασία του σεναρίου τους εκτίμησαν τι θα συμβεί στη φαρμακευτική αγορά εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και βγει από το ευρώ.
Με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που διαθέτει το HealthReport.gr, υπολογίζεται πως θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Το εξώφυλλο του εκτάκτου σχεδίου
Και αυτό επειδή σε ένα σενάριο Grexit θα προέκυπτε σοβαρός κίνδυνος στον εφοδιασμό της αλυσίδας φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμες για να μπορέσουν να γεμίσουν τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ενώ θα περιμένουν να λάβει πρωτοβουλίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κατεύθυνση αυτή.
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που έχουν επεξεργασθεί:
Σενάριο 1ο: Η Ελλάδα χρεοκοπεί και βγαίνει από το ευρώ
Σενάριο 2ο: Η Ελλάδα επιχειρεί να παραμείνει στο ευρώ αφού έχει όμως χρεοκοπήσει μερικώς και αξιοποιεί ένα νέο «οικονομικό εργαλείο» έως ότου αυξήσει τα έσοδά της.

Τα δύο σενάρια όπως αναφέρονται στο έκτακτο σχέδιο
Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος δράσης των εταιρειών θα είναι σχεδόν ίδιος.
Στόχος θα είναι: η διασφάλιση της προμήθειας φαρμάκων, ο περιορισμός των εγχώριων και διεθνών οικονομικών συνεπειών για τα συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
ΦΑΡΜΑΚΑ και GREXIT
Επιδράσεις σε φάρμακα
Η EFPIA προβλέπει ότι θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος αύξησης των εξαγωγών φαρμάκων από την Ελλάδα και γι αυτό θα υπάρξουν ελλείψεις στη χώρα μας. Επίσης βλέπει κίνδυνο διεθνών συνεπειών για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Πρωτίστως όμως εκτιμά ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που θα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες
Στην περίπτωση αυτή οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ζητήσουν τη συμβολή της Ευρώπης για να γίνει περιορισμός των εξαγωγών ώστε να μην κινδυνέψει η δημόσια υγεία. Αντίστοιχα οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν σχετικό αίτημα και στον ΕΟΦ.
Στη χώρα μας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα είναι υπεύθυνος για να παράσχει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα του κλάδου, όλα τα δεδομένα για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα παρατηρούνται το κρίσιμο διάστημα στην ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ελλάδα θα πρέπει να ζητηθεί να μην λαμβάνεται η χώρα μας ως «χώρα αναφοράς» για τη διαμόρφωση των τιμών στα υπόλοιπα κράτη λόγω προβλημάτων με το νόμισμα. Ο ΣΦΕΕ θα πρέπει εκτός των ελλείψεων φαρμάκων να παρακολουθεί και την πορεία των οφειλών προς τον κλάδο και να ενημερώσει σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να πιέζουν με κάθε τρόπο για να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω των πρεσβειών τους.
Γι αυτό άλλωστε ήδη τα όργανα του κλάδου έχουν ζητήσει την άμεση εξόφληση των οφειλών ή τον συμψηφισμό όλων των εκκρεμών χρεών.
Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες προβλέπουν πως στην περίπτωση ενός «ατυχήματος» θα υπάρξει περίπου ένα διάστημα ενός μηνός κατά το οποίο θα παγώσει κάθε εμπορική δραστηριότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φάρμακα: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Π.Κουρουμπλή! Όλες οι αλλαγές
Κουρουμπλής: «Θα έχουν πρόσβαση όλοι στα ακριβά φάρμακα»! Τι συμφώνησε με τους φαρμακοβιομηχάνους