Ειδήσεις Υγείας

Έλλειψη σιδήρου: Εφτά ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Ο λόγος για την έλλειψη σιδήρου ένα αρκετά συχνό φαινόμενο το οποίο στα χρόνια της κρίσης έχει στην κυριολεξία ”φουντώσει” λόγω της φτωχής διατροφής σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Όταν όμως αυτή δεν υπάρχει τότε κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί.

Δείτε ποιες είναι οι βασικότερες ενδείξεις ότι σας λείπει σίδηρος!

Κόπωση

Όταν δεν μεταφέρεται οξυγόνο στους ιστούς τότε το σώμα στερείται πολύτιμη ενέργεια με συνέπεια να εμφανίζει κόπωση, αδυναμία, ευερεθιστότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.

Χλωμάδα στο πρόσωπο

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί χλωμάδα στο πρόσωπο.

Δύσπνοια

Η μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα εξαιτίας του χαμηλού σιδήρου προκαλεί δύσπνοια ακόμη κι αν δεν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ταχυκαρδία

Η καρδιά λόγω της μειωμένης ροής οξυγόνου, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και έτσιεμφανίζει αρρυθμίες ή ταχυπαλμία.

Νευρικότητα στα κάτω άκρα

Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σιδήρου, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο να παρατηρείται νευρικότητα στα κάτω άκρα.

Πονοκέφαλος

Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, το σώμα μας παρέχει στον εγκέφαλο, μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου σε σύγκριση με τα άλλα όργανα. Όμως αυτές αυτές δεν αρκούν με συνέπεια να πυροδοτείται ο έντονος πονοκέφαλος.

Τριχόπτωση, σπασμένα νύχια

Η πτώση σιδήρου προκαλεί αλλοιώσεις στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια εξαιτίας και πάλι του λιγοστού οξυγόνου που υπάρχει στο σώμα.

Στην περίπτωση που παρουσιάζετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να κάνετε εξέταση φερριτίνης, για να ελέγξετε τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button