Φάρμακα

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι κατά συνταγογράφησης με δραστική ουσία! Τι θα γίνει με τα φάρμακα

Ήδη ο υπουργός Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης ενσωματώνοντας συγκεκριμένα ποσοστά για την κάθε κατηγορία φαρμάκου.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεωρώντας αντιεπιστημονικό τον τρόπο συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία καθώς δεν επιλέγεται το φάρμακο που ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση αλλά το φθηνότερο, σύμφωνα εξάλλου και με την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σημείωναν στο healthreport.gr ότι «Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δραστική ουσία, φέρνει ξανά στην επιφάνεια την ανεξήγητη εμμονή της Πολιτείας σε ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, χωρίς κανένα όφελος για τη δημόσια ασφάλιση και τον ασθενή».
Ανέφεραν μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή της εφαρμογής του, το μέτρο της δραστικής ουσία συνάντησε την καθολική αντίδραση, όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό επειδή ειδικά για τους ασθενείς τους οδηγεί σε συχνές αλλαγές φαρμάκων και κίνδυνο απορρύθμισης της θεραπείας τους.

Η άλλη επιλογή που έχουν είναι να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους για να πάρουν το πρωτότυπο φάρμακο που μπορεί να θεωρεί ιδανικό ο γιατρός τους. Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο φάρμακο της κάθε κατηγορίας και όποιος επιθυμεί να πάρει το πρωτότυπο θα πρέπει να καταβάλει από την τσέπη του τη διαφορά στην τιμή.
Κύκλοι της ΠΕΦ έλεγαν πως με τον τρόπο αυτό καταργείται στην πράξη η επιστημονική γραμμή ευθύνης σύμφωνα με την οποία «ο γιατρός με την εμπειρία του επιλέγει και προτείνει επώνυμα φάρμακα δοκιμασμένης θεραπείας και ο φαρμακοποιός υποστηρίζει υπεύθυνα και συμπληρωματικά αυτή την επιλογή».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button