ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη Μονάδα Πρόνοιας Δυτικής Αττικής! Τι καταγγέλλουν οι νοσηλευτές

Ειδικότερα η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) καταγγέλλει τη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υποδομής στη Μονάδα Δυτικής Αττικής (ΚΚΠΠΑ) με αποτέλεσμα ο κλάδος να εργάζεται καθημερινά στο όριο.

Όπως τονίζει η ΕΝΕ, οι Νοσηλευτές ασκούν τα καθήκοντά τους σε θέσεις ευθύνης, χωρίς να λαμβάνουν το προβλεπόμενο από το Νόμο επίδομα θέσης, εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής αναστάτωσης, μετακινούμενοι συχνά σε διάφορες μονάδες, ασκούν καθήκοντα άλλων κλάδων υπαλλήλων, χωρίς να τηρείται η διοικητική ιεραρχία, το καθηκοντολόγιο και κανόνες ασφαλούς στελέχωσης, ενώ δεν τους χορηγούνται τα απαραίτητα (στολές κλπ).

Η κατάσταση μάλιστα φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο καθώς η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής για 30-40 ασθενείς κατά τη νυχτερινή βάρδια και ένας ή δύο νοσηλευτές για 30-40 ασθενείς κατά την απογευματινή βάρδια, ενώ υπάρχουν τμήματα στα οποία κάποιες βάρδιες στελεχώνονται μόνο με βοηθούς Νοσηλευτών.

Οι νοσηλευτές υπογραμμίζουν ότι αποτέλεσμα της τραγικής αυτής υποστελέχωσης είναι η πρόκληση σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων και η σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των Νοσηλευτών, οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, παρέχοντας νοσηλεία σε ασθενείς με βαρύτατη νοητική υστέρηση, αυτισμό μη αυτοϋπηρετούμενους και κατακεκλιμένους και γενικότερα περιστατικά παθολογικής φύσης.

Μονάδα και χωρίς γιατρούς

Όμως φαίνεται ότι υπάρχει και έλλειψη ιατρικού προσωπικού καθώς όπως αναφέρει η ΕΝΕ στη Μονάδα είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτη και η ιατρική κάλυψη, καθώς υπάρχει μόνο ένας φυσίατρος κατ’ επίσκεψιν και ένας καρδιολόγος που έρχεται δυο φορές την εβδομάδα και ένας κατ’ επίσκεψιν παθολόγος που καλύπτει μονάδες σε όλη την Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στη Μονάδα ένας ψυχίατρος, προσέρχεται περιοδικά. “Το νοσηλευτικό προσωπικό μας καταγγέλθηκε ότι συντάσσει διακομιστήρια με τηλεφωνικές εντολές ιατρού και διακομίζει ασθενείς σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, διότι από το μεσημέρι και μετά δεν υπάρχει ιατρός στην Μονάδα”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button