main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ένα βήμα μπροστά δύο πίσω με το κάπνισμα! Τι απαγορεύει το υπ.Υγείας με το πολυνομοσχέδιο

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην κοινή γνώμη αλλά και στην Ιατρική κοινότητα, τόσο η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επί σειρά ετών στην Ελλάδα, όσο και τα σχέδια του υπ. Υγείας να βάλει στην ίδια κατηγορία το άναμμα του τσιγάρου με τις εναλλακτικές μορφές καπνικών προϊόντων.

Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες τεκμηριώνουν, ότι τα νέας γενιάς εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης και όχι καύσης, είναι λιγότερο επιβλαβή από το τσιγάρο, το υπουργείο Υγείας εισάγει ένα αναχρονιστικό σχέδιο, το οποίο βάζει εμπόδια στην διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας.

Συγκεκριμένα με το περίφημο άρθρο 97 του Πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών & Λοιπές Διατάξεις» στερεί τη δυνατότητα από τους καπνιστές ακόμη και να ενημερωθούν σχετικά με τις εναλλακτικές διακοπής του καπνίσματος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ακόμη κι αν αύριο, υπήρχαν επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες/μελέτες από επιστημονικούς οργανισμούς και οργανισμούς υγείας, που αποδείκνυαν, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα καπνικά προϊόντα μειώνουν την βλάβη στην υγεία συγκριτικά με το κάπνισμα, κανείς Έλληνας δεν θα μπορούσε να το μάθει.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί έντονα ερωτηματικά είναι πως αν και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για τις προοπτικές των πολιτικών της μείωσης της βλάβης, η κυβέρνηση τις προδικάζει θεωρώντας τες ότι είναι «εξίσου επιβλαβείς και επικίνδυνες με το άναμμα του τσιγάρου».

Παράλληλα όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί του χώρου, το επίμαχο άρθρο 97 γυρνάει πολλά χρόνια πίσω την Ελλάδα, καθώς βάζει τους ίδιους περιορισμούς με το τσιγάρο αφήνοντας έτσι υπαινιγμούς ότι οι εναλλακτικές μορφές δεν είναι αποτελεσματικές για την οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή, που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Γερμανία το κράτος μέσω των αρμόδιων οργανισμών υγείας όχι μόνο δεν απορρίπτει, αλλά ενσωματώνει αυτές τις νέες εναλλακτικές στην μάχη κατά του καπνίσματος.

Ταυτόχρονα δεκάδες έρευνες από ανεξάρτητους επιστημονικούς οργανισμούς υποστηρίζουν ότι οι ενδείξεις για τις εναλλακτικές μορφές είναι θετικές και καλούν τα κράτη να μην τις απορρίπτουν.

Βέβαια η ειδοποιός διαφορά της χώρας μας με τα συγκεκριμένα κράτη έγκειται στο γεγονός ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν κατά του καπνίσματος δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα.
Αντίθετα στην χώρα μας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εισάγεται μέσα σε ένα πολυνομοσχέδιο, που ρυθμίζει μια σειρά άσχετων μεταξύ τους ζητημάτων, μια ρύθμιση η οποία λέει ότι όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, ακόμη και αν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές μείωσης της βλάβης από το τσιγάρο, δεν θα μπορούν να επικοινωνηθούν στους καπνιστές.

Πάντως οι ειδικοί του χώρου καλούν μετ’ επιτάσεως το υπ. Υγείας να αλλάξει το επίμαχο άρθρο δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων που υπάρχουν για αυτές τις εναλλακτικές μορφές καπνικών προϊόντων

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της IPSOS που διενεργήθηκε πρόσφατα, το 97% των συμπολιτών μας θεωρεί πως πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση για εναλλακτικές μορφές του καπνίσματος. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την έρευνα: “Δείτε με ποιο τρόπο θα μειώσετε τις επιπτώσεις του καπνίσματος! Νέα μελέτη”

Ωστόσο, μόλις το 27% δηλώνει ικανοποιημένο από τη στάση των ελληνικών αρχών στο θέμα της πρόσβασης στις τελευταίες εξελίξεις και στην καινοτομία.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βάση των οποίων πάνω από 1 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη θα συνεχίσουν να καπνίζουν μέχρι το 2025.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close