ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ένωση Ακτινολόγων κατά ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας για το πλαφόν στις Διαγνωστικές εξετάσεις! Τι υποστηρίζει

Τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας των πασχόντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας επιχειρεί να αμφισβητήσει η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων μετά τις διαμαρτυρίες των ασθενών ότι το νέο σύστημα ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων με πλαφόν που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουλίου, δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στην πραγματοποίηση των ειδικών εξετάσεων που απαιτούνται.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με ανοικτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είχε επισημάνει ότι το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις έχει κλείσει ήδη στα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της νέα ρύθμισης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ασθενείς τον απαραίτητο έλεγχό τους.

διαγνωστικά κέντρα

Ανέφερε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία: «Δεν έχουν παρέλθει ούτε 3 εβδομάδες από την ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα». Διαβάστε ΕΔΩ τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας μετά τις καταγγελίες τόσο των ασθενών με Σκλήρυνση όσο και των διαμαρτυριών της Ομοσπονδίας των Καρκινοπαθών: «ΕΟΠΥΥ: Προς αλλαγή το πλαφόν για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Όλες οι πληροφορίες και η εντολή Κικίλια»

Η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων από την πλευρά της αναφέρει πως ότι η καταγγελία της Ομοσπονδίας των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν είναι συγκεκριμένη αφού η ομοσπονδία «όφειλε να κατονομάσει ποια είναι αυτά τα διαγνωστικά κέντρα που από τα μέσα του μήνα ( 15 Ιουλίου) έκλεισαν ήδη το Plafond και απέπεμψαν τους συγκεκριμένους ασθενείς».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι « Όλα τα διαγνωστικά κέντρα που υπάγονται στην Ένωση Ακτινολόγων και στην Πανελλήνια Ένωση ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και πολυϊατρείων δεν έχουν φθάσει ακόμα και σήμερα 23/7 ούτε μέχρι τη μέση του Plafond και βεβαίως δέχονται όλους τους προσερχόμενους ασθενείς».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στην επιστολή της προς τον ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «Πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα μας ενημερώνουν πως ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων.

Πολύ συχνά δε, είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου για να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις».

Ωστόσο η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων υπεραμύνεται των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό των απεικονιστικών εξετάσεων, λέγοντας ότι τα μέτρα ελήφθησαν έπειτα από σχετική μελέτη η οποία περιορίζει τη αυξημένη ραδιοσυχνότητα που εκπέμπουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα στον πληθυσμό.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το συγκεκριμένο Plafond για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους εφαρμόσθηκε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Η μελέτη είναι πλήρης και αφ’ ενός περιορίζει τη αυξημένη ραδιοσυχνότητα που εκπέμπουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα στον πληθυσμό ευθυγραμμιζόμενη στους Νέους κανόνες Ακτινοπροστασίας αφ’ ετέρου περιορίζει έστω και μερικώς την ασυδοσία και την ασύστολη διενέργεια εξετάσεων που αυξάνουν τελικά το clawback σε όλους τους παρόχους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Άμεση ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στις μαγνητικές

Μπλόκαραν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από το νέο πλαφόν ανά μηχάνημα! Με μετρητά οι ασθενείς

Διαγνωστικές εξετάσεις με μέτρο από την 1η Ιουλίου! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button